Skiseizoen begint in Spanje met relatief weinig sneeuw

door admin
Skiseizoen begint in Spanje met relatief weinig sneeuw

“Het winterseizoen 2022-2023 begint op 3 december, als de sneeuwcondities het toelaten”, stond op het inhuldigingsbord van het Sierra Nevada-skistation in Granada. De sneeuw kwam hier laat dit jaar. Het was al 18 november toen er voor het eerst sneeuw viel in de belangrijkste bergsystemen van Spanje.

Bekijk ook: De effecten van ‘droogste zomer’ op de Sierra Nevada

Dit weekend is het wintersportseizoen in Spanje begonnen met 13 Spaanse skigebieden met een aanbod van 350 skikilometers, waarvan het merendeel in de Pyreneeën. Volgens het sneeuwbericht van de Tourist Association of Ski and Mountain Resorts (Atudem), ligt de meeste sneeuw in Baqueira Beret, met bijna 120 kilometer kilometer om te skiën.

Investering verdubbeld

De skigebieden in Spanje hebben voor dit nieuwe seizoen een bedrag van 67,3 miljoen euro geïnvesteerd, het dubbele van vorig jaar, aldus Atudem. Dat geld is gegaan naar de skiliften of werkzaamheden om de pistes te conditioneren. De verwachting is dat de bezoekersaantallen van de stations weer een succes zullen worden. 

Vorig jaar werd een recordomzet gedraaid 160 miljoen euro. Skistation Baqueira Beret verwacht ook de komende week met twee vrije dagen op 6 en 8 december het hele station open te hebben. Andere skigebieden in Spanje hebben niet zoveel geluk. Die moesten vanwege de weersomstandigheden wachten. 

Momenteel investeren de stations, geholpen door multinationals in de sector, in het vervangen van de oude sneeuwkanonnen door nieuwe, efficiëntere en duurzamere state-of-the-art kanonnen. Alles wordt eraan gedaan om de middelen te optimaliseren en moderniseren. 

De algemeen directeur van CANTUR (Cantabrische Regionale Vereniging voor Toerismebevordering) en verantwoordelijk voor het beheer van het ski- en bergresort Alto Campoo vertelt hoe ze in het Cantabrische gebergte vanwege de weersomstandigheden hun manier van werken hebben moeten veranderen. “Nog niet zo lang geleden zorgden de stormen boven de Cantabrische zee voor minstens 4 tot 5 episodes van veel sneeuw. Er waren zelfs seizoenen waarin er amper sneeuwkanonnen zijn gebruikt. De laatste jaren moet er elke keer meer sneeuw worden geproduceerd”, zegt Colsa. In het skigebied Alto Campoo kunnen ze nog steeds geen openingsdatum prikken.

De volgende skigebieden in Spanje zijn dit weekend geopend:

  • Astun-Candanchú (Huesca)
  • Masella (Girona)
  • Formigal-PanticosaBoí Taull (Lleida)
  • Port Aine (Lleida)Espot (Lleida)
  • Sierra Nevada (Grenada)
  • Nuria (Girona)
  • Larra-Belagua (Navarra)
  • Llanos del Hospital (Huesca)
  • Candanchu (Huesca)
  • La Molina (Girona)

Dit vind je misschien ook leuk