Ondanks de boosheid van het personeel blijft het personeelsbestand verder slinken. “Niemand wil blijven”. De werknemers van het Nationaal Archeologisch Museum verzekeren dat ze zo niet kunnen doorgaan nadat gedurende tientallen jaren het personeel “beetje bij beetje” is ondermijnd.
“Het maakt niet uit welke regering we hebben. Het is geen kwestie van kleuren of ministers, niemand heeft iets gedaan om de situatie te verbeteren. Geen! Ziek personeel wordt niet vervangen en we verliezen al onze vrije dagen omdat we vanwge het personeelsgebrek wel moeten komen”, vertelt een zaalwacht aan de krant La Razón. Dat was een week voordat de sluiting van nieuwe zalen wegens een gebrek aan bewakers werd bevestigd.
Bekijk ook: Madrid wordt met twee grote exposities even de hoofdstad van het oude Egypte
Er is de Griekse zaal, een zaal waar het begin van de Egyptische erfenis wordt getoond, zalen waar godinnen, goden, helden en heldinnen herinneren aan die heilige oertijd, toen stervelingen en onsterfelijken samenleefden en het lot deelden. Er is een grafkamer, waar bezoekers een recreatie vinden die is gemaakt met originele voorwerpen uit de XXI- en XXII-dynastieën. Sarcofagen, canopische vaten, oesjabti’s of graffiguren, toiletartikelen, halskettingen… Beeldhouwwerken, stukken en munten met de namen van enkele farao’s, sandalen, juwelen, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en wapens. De voorwerpen vertellen hoe het dagelijks leven van deze volkeren eruit zag en zich moet hebben ontwikkeld. De volkeren hebben stoffen en prachtige voorbeelden van albast en keramiek nagelaten, vooral die gemaakt in Nubië. Al deze fascinerende items zijn binnenkort niet meer te zien omdat er geen mensen meer zijn om ze te bewaken.
In de jaren 80 en 90 waren er nog zes werknemers per zone in het museum. Dat klinkt vandaag de dag als een lang vervlogen utopie. Nu voelen werknemers zich bevoorrecht als er twee mensen in dezelfde zone staan.
“Tijdelijk gesloten”
Het deel van de numismatiek (“De munt, iets meer dan geld”) is “tijdelijk gesloten”, zo informeert een tekst op de deur zonder verdere uitleg. “Net geschilderd”, luidt een andere tekst op de trap, waar geen enkel teken is van enige vorm van verbouwing. De zalen van de Middeleeuwen en Moderne tijd zijn ook gesloten. “En de replica van Altamira is ook niet meer te bezoeken”, merkt het personeel op.
Klachten van bezoekers
Dat juist deze “favorieten” gesloten zijn zorgt voor klachten van bezoekers die bij de MAN terechtkomen. Zij betalen toegang en krijgen de helft niet te zien. Ook de cafetaria is dicht. Bezoekers kunnen zelfs niet bij een automaat terecht voor op zijn minst een flesje water.
“Eenmalige situatie”
La Razón vraagt het ministerie van Cultuur om uitleg en of er een oplossing komt. Het antwoord: “Dit is een eenmalige situatie terwijl de selectieprocessen worden afgerond, waarmee personeel kan worden aangenomen”. Op de vraag of er een deadline is aangezien het bestaande personeel overwerkt is en bang is meer zalen te moeten sluiten volgt enkel stilte.
Het ministerie van Cultuur beheert de 16 staatsmusea. “Het personeelstekort is een constante in al deze musea”, bevestigen de vakbonden: “Mensen vertrekken omdat er niemand is die in een staatsmuseum blijft en degenen die blijven zijn gedoemd. En dat terwijl we in het Archeologisch Centrum twee ploegen hebben, in de meeste centra is dat niet het geval.”
De MAN is slechts een representatief voorbeeld van de norm in alle culturele centra die afhankelijk zijn van het ministerie van Cultuur. De twintig museumbewakers die deze week hun post hebben verlaten (op zoek naar een andere, meer “comfortabele” functie binnen de overheidsadministratie) vormen een nieuwe druppel op de gloeiende plaat.
Het ministerie heeft een nieuwe oproep geplaatst waarmee het ongeveer 90 werknemers verwacht. In afwachting van de reacties daarop is de realiteit dat er zalen gesloten moeten worden vanwege een extreem tekort aan zaalwachten.