Spaans dorp veroordeeld voor dood van man die badgast redde

door admin
Spaans dorp veroordeeld voor dood van man die badgast redde

Dat heeft het Hooggerechtshof van Canarische Eilanden (TSJC) geoordeeld. Het incident vond plaats op 15 april 2020 op dit strand, dat bekend staat als gevaarlijk. Het strand had geen strandwacht of waarschuwingsborden voor gevaar. De overleden man, een lokale bewoner, twijfelde geen moment en sprong het water in om een vrouw in nood te redden. Dat lukte, maar zelf kwam hij om het leven. 

Noodzakelijke informatie over gevaar ontbrak

Ondanks dat de gemeenteraad in haar verdediging beweerde dat Arturo de risico’s kende en aanging toen hij de reddingsactie uitvoerde, en dat zij daarom niet financieel verantwoordelijk waren, heeft het TSJC dit argument afgewezen. Volgens berichtgeving van Cadena SER stelt het vonnis dat de overledene “een nobele beslissing nam, maar niet de juiste vanwege het ontbreken van noodzakelijke informatie, zoals een rode vlag of gevaarssignalen, die hem zouden hebben gewaarschuwd voor het werkelijke gevaar”.

Schadevergoeding van 240.000 euro

Het vonnis stelt dat het “volledige verantwoordelijkheid van de schadelijke uitkomst van de gemeenteraad van La Oliva, de eigenaar van de dienst” is, omdat ze er niet voor zorgden dat het gevaar werd aangegeven met een rode vlag of door het strand te sluiten. Daarom is de gemeenteraad veroordeeld om de familie van het slachtoffer een schadevergoeding van 240.000 euro te betalen.

Lees ook: Wappert op jouw favoriete strand in Spanje dit jaar de blauwe vlag?

Dit vind je misschien ook leuk