Spaans skigebied mag weer water uit rivier gebruiken om sneeuw te maken

door admin
Spaans skigebied mag weer water uit rivier gebruiken om sneeuw te maken

Het skigebied Navacerrada in de Spaanse provincie Segovia mag het water van de beek 'El Telégrafo' blijven gebruiken om kunstsneeuw te maken. Dit heeft het hooggerechtshof van Castilla y León in Valladolid bepaald.

Hiermee wordt de resolutie van 6 juli 2022 van de Duero Hydrografische Confederatie opgeschort. Die verklaarde het einde van het recht op privégebruik van deze bron. Een volgende resolutie van 31 augustus forceerde de ontmanteling van de faciliteiten die van invloed zijn op het skigebied. 

Bekijk ook: Wintersport in Spanje, hoe, wat, waar en wanneer?

De commerciële entiteit van het Puerto de Navacerrada-skistation, gelegen in de gemeente San Ildefonso, heeft de rechtbank verzocht om deze voorzorgsmaatregelen. De TSJCyL begrijpt dat met deze resoluties een “zeer moeilijk te herstellen schade” zou optreden vanwege de “onmogelijkheid om door te gaan” met de exploitatie van het skigebied zonder sneeuwkanonnen te kunnen gebruiken in een zeer droog seizoen. 

Bovendien heeft de Kamer ook de schijn van “goed recht” van het bedrijf benadrukt door erop te wijzen dat de bestreden resolutie van 6 juli van dit jaar eindigt met de concessie van het privégebruik van de wateren. Dat zou zijn vanwege het “einde van de termijn waarin het recht werd verleend”. De waarheid is echter dat die termijn “niet is verstreken, aangezien het op 6 april 1994 werd verleend voor een maximale termijn van “75 jaar”.

Bovendien moet de Hydrografische Confederatie van de Deuro de omleidingsdam voor de wateren uit ‘El Telégrafo’ repareren. Zo kunnen de kunstmatige sneeuwkanonnen worden gevoed die zouden zijn aangetast als gevolg van de ontmanteling van de faciliteiten. Evenzo heeft de eisende partij toestemming gekregen om genoemde reparatie uit te voeren voor de veiligheid en het onderhoud van het skigebied Navacerrada.

Dit vind je misschien ook leuk