Spaanse Koningen beginnen hun eerste Staatsbezoek van 2024 in Nederland

door admin
staatsbezoek

Felipe VI en Letizia ontmoeten aanstaande woensdag koning Willem-Alexander en Koningin Máxima om strategische EU-autonomie te bevorderen en de groene agenda te stimuleren. Het is het eerste Staatsbezoek van het Spaanse koningspaar in 2024.

De reis door Nederland zal hen naar de steden Amsterdam en Den Haag brengen. Koning Felipe VI en koningin Letizia worden woensdag ontvangen door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Dit is het eerste Staatsbezoek aan Nederland sinds het aantreden van Camilo Villarino als hoofd van het Koninklijk Huis, wat een nieuwe fase inluidt voor de Spaanse monarchie.

Versterkte samenwerking in energie

Het bezoek aan Nederland komt op een moment van nauwe vriendschap tussen beide landen. Ook is de relatie tussen de twee landen steeds intensiever op alle niveaus: politiek, economisch, commercieel, civiel en cultureel. De nadruk ligt vooral op samenwerking op het gebied van energie. Daarbij ligt de focus op het gebruik van groene waterstof om Europa te decarboniseren.

Bevordering van handelsbetrekkingen

Naast het bevorderen van handelsbetrekkingen, zal Koning Felipe VI een zakelijk forum voorzitten waarin honderd Spaanse en Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd zullen zijn. Dit forum zal een gelegenheid bieden voor bilaterale samenwerking en het verkennen van nieuwe zakelijke kansen.

Politieke ontmoetingen in Den Haag

In Den Haag zal Koning Felipe VI politieke leiders ontmoeten, waaronder de voorzitter van de Senaat, Jan Anthonie Bruijn (VVD), en de Tweede Kamer, Martin Bosma (PVV). Hoewel het Nederlandse kabinet demissionair is, zal de Koning een werkoverleg hebben met vicepremier Rob Jetten. Ook neemt hij deel aan een discussie georganiseerd door het Real Instituto Elcano en het Instituut Clingendael.

Historische banden

Het is 23 jaar geleden sinds er voor het laatst een Spaans staatsbezoek aan Nederland plaatsvond, ondanks de historische banden tussen beide landen die teruggaan tot vier eeuwen geleden. De reis van de Koninklijke Familie, inclusief een ontmoeting met de Spaanse gemeenschap daar, zit vol symboliek. Felipe VI en Letizia Ortiz maakten hun debuut als koning en koningin tijdens een officiële (geen staats-)reis naar Nederland in oktober 2014.

Overeenkomsten

Spanje en Nederland vertegenwoordigen respectievelijk de vierde en vijfde economieën van de Europese Unie, na Duitsland, Frankrijk en Italië. Beide landen zijn parlementaire monarchieën. De staatshoofden – Felipe de Borbón en Willem-Alexander van Oranje-Nassau, beiden 56 jaar oud – behoren tot een nieuwe generatie monarchen. De koninginnen zijn afkomstig uit de burgerlijke samenleving in plaats van de aristocratie. Bovendien rust de toekomst van beide koninklijke huizen op vrouwen: prinses Leonor en prinses Amalia, respectievelijk 18 en 20 jaar oud. Het is gepland dat laatstgenoemde als erfgenaam en toekomstig staatshoofd van Nederland haar debuut zal maken tijdens het galadiner dat haar ouders aanbieden aan Felipe VI en koningin Letizia. Dat is een evenement is van het hoogste institutionele niveau en vindt plaats op woensdagavond.

Dit vind je misschien ook leuk