Spaanse koninklijke familie ontving vorig jaar 301 geschenken

door admin
Geschenken voor Koning Felipe VI, Prinses Leonor

In 2023 ontving de Spaanse Koninklijke Familie in totaal 301 institutionele geschenken. Bijna de helft hiervan, 150 stuks, was bestemd voor Koning Felipe VI.

Koningin Letizia ontving met 72 geschenken. Hieronder een cashmere wollen sjaal van de Indiase ambassadeur tijdens de afgelopen toeristenbeurs FITUR. Ook kleine geschenken worden genoteerd, zoals een figuurtje van de Dama de Elche van de stad van de gemeente Elche op diezelfde FITUR. Prinses Leonor, die recent de volwassen leeftijd bereikte, ontving 14 cadeaus. Een daarvan was opmerkelijk. Van premier Pedro Sánchez ontving zij de Spaanse Grondwet van 1978, ter viering van haar meerderjarigheid en haar eedaflegging in het Congres. Verder ontving ze het wapenschild van Ceuta uit handen van de president van deze autonome Spaanse stad in Noord-Afrika.

Geschenken met een persoonlijk tintje

Ook de overige leden van de familie werden niet overgeslagen: Koningin Sofia kreeg acht geschenken en Infanta Sofia twee. De moeder van de Spaanse koning ontving onder andere een portret van haar oudste kleindochter Leonor ter gelegenheid van de 58e uitreiking van de Reina Sofía prijs voor schilder- en beeldhouwkunst . Daarnaast waren er 55 geschenken die aan de koninklijke familie gezamenlijk werden gegeven. Onder de opvallende geschenken bevond zich een Oekraïense vlag, geschonken aan Koning Felipe door Oekraïense strijders. Ook een gesigneerd shirt van de voetbalclub Cádiz aan Koningin Letizia tijdens een internationaal congres over de Spaanse taal viel op.

Transparantie

De Spaanse Koninklijke Familie publiceert sinds de invoering van de Transparantiewet in 2015 jaarlijks een lijst van alle institutionele kado’s die ze heeft ontvangen. Sindsdien hebben ze in totaal 3.238 geschenken ontvangen. Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 360 geschenken per jaar. Koning Felipe leidt met een gemiddelde van 170 giften per jaar, terwijl Koningin Letizia er gemiddeld 81 ontvangt.

Juan Carlos

Koning Juan Carlos I verschijnt niet langer op de lijst sinds hij in 2020 stopte met het bijwonen van officiële activiteiten. Tussen 2015 en zijn terugtrekking ontving hij 33 institutionele geschenken.

Dit vind je misschien ook leuk