Spaanse minister Grande-Marlaska denkt niet aan aftreden na tragedie Barbate

door admin
Minister Grande-Marlaska

De minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, zei maandag dat hij niet overweegt af te treden. Dit werd geëist door verschillende verenigingen van agenten na de moord op twee agenten in Barbate (Cádiz). Marlaska benadrukte dat hij de drugshandelaren duidelijk heeft gemaakt dat deze misdaden “niet ongestraft kunnen blijven”.

“De drugshandelaren weten dit al 5 en een half jaar. Ze worden in het nauw gedreven in de Campo de Gibralbar.  En we blijven investeren in wat nodig en noodzakelijk is om de strijd tegen de georganiseerde misdaad effectiever te maken”, zei minister Grande-Marlaska. Hij sprak de de media voor aanvang van de ceremonie voor het uitreiken van de medailles aan de Guardia Civil. Die begon met een minuut stilte. Daarop volgde een lang applaus ter ere van de agenten die vrijdag in de haven van Barbate stierven. Marlaska benadrukte dat dit het “doel is geweest sinds hij bij Binnenlandse Zaken aan de macht kwam”. Hij prees het goede werk van de Guardia Civil voor de snelle arrestatie van de vermeende daders.

Grande-Marlaska herinnerde er ook aan dat uren voor de dood van deze agenten de vierde editie van het speciale veiligheidsplan voor de Campo de Gibraltar, dat zich uitstrekt over zes Andalusische provincies, in Cádiz was gepresenteerd.

Weduwe slachtoffer weigerde medaille op kist

De minister ging niet in op de actie van de weduwe van een van de omgekomen agenten. Zij stond niet toe dat Marlaska een medaille op de kist zou leggen tijdens de begrafenis in Pamplona. “Onze condoleances en we staan tot hun beschikking voor alles wat ze nodig hebben”, zei hij, terwijl hij zijn respect toonde voor de slachtoffers. “De rest van ons kan het alleen maar respecteren en blijven werken om de ‘narco’ in het nauw te drijven, zoals de afgelopen vijf jaar is gedaan”, zei hij.

Kritiek op materiaal en beslissingen Grande-Marlaska

Grande-Marlaska ligt onder vuur. Bij Barbate patrouilleerden altijd vijf politieboten. Dat is er nu nog maar een. De overheid stuurde de andere vier naar Cádiz, waar meer drugssmokkelaars actief zijn. De minister wordt door de familie van de agent en door veel Spanjaarden gezien als eindverantwoordelijke voor het weghalen van de vier boten. Bovendien kreeg hij veel kritiek op het gebruik van een zodiac die veel kleiner is dan de drugsboot in Barbate. En op de ontmanteling jaren geleden van de OCON-Sur-eenheid. Zijn aftreden werd al eerder geeist na de tragische gebeurtenis.

Minister in de verdediging

De minister antwoordde op kritiek op het gebruik van een rubberboot die veel kleiner is dan de narco-boot in Barbate of het opheffen van de OCON-Sur eenheid jaren geleden. “Het feit is dat de politiemiddelen nu “niets te maken hebben met het beleid van de PP-regeringen, dat geen oog had voor veiligheid”.

Bronnen hebben benadrukt dat “geen enkel coördinatieorgaan is gedeactiveerd sinds het plan voor de Straat van Gibraltar begon”. De 150 versterkingsagenten die in 2018 onderdeel waren van OCON-Sur, vallen sinds een paar maanden onder de staf van de commando’s in het gebied. Daarnaast is er nog het coördinatie- en inlichtingencentrum CRAIN. Grande-Marlaska gaf duidelijk aan zijn beleid tegen drugshandel voort te willen zetten.

Dit vind je misschien ook leuk