Spaanse minister van Volksgezondheid wil roken duurder maken

door admin
roken in Spanje

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van minister Mónica García, overweegt om roken duurder te maken. Zij wil de prijs van tabak en e-sigaretten verhogen. Spanje is een van de EU-landen waar roken nog het goedkoopst is.

Minister García heeft het antirookplan uit de la gehaald. Dit was al eerder opgesteld door het Nationaal Comité voor de Preventie van Roken (CNPT). Door meer belastingen te heffen kan de prijs van een pakje sigaretten omhoog. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de maatregel nog niet besproken met het ministerie van Financiën. Daar ligt de beslissing de belastingverhoging door te voeren.

Elektronische sigaretten

Tegelijkertijd overweegt het ministerie van Volksgezondheid ook om de prijs van elektronische sigaretten met nicotine te verhogen. Het idee is om belasting in het leven te roepen voor deze e-sigaretten.

Roken in Spanje nog goedkoop ondanks prijsstijging

In Spanje is de prijs van tabak de afgelopen jaren gestegen. De Staatscourant (BOE) publiceerde zaterdag de nieuwe prijslijst van een aantal tabaksproducten. Toch betaal je in Spanje nog altijd minder dan andere Europese landen. In Frankrijk kost een pakje sigaretten bijvoorbeeld gemiddeld zo’n elf euro, terwijl je er in Spanje zo’n zes euro minder voor betaalt.

Eerste rookvrije generatie

Het gezondheidsplan van de minister is ambitieus. Zij streeft naar de eerste rookvrije generatie in Spanje. Daarom overweegt zij meer maatregelen. Bijvoorbeeld door op nog meer plekken een rookverbod in te voeren. De huidige tabakswet in Spanje, die in 2010 is ingevoerd, verbiedt het roken in openbare ruimtes zoals bars, restaurants en kantoren. Maar de minister overweegt ook een rookverbod op andere plekken, zoals sportstadions of stranden. Op een aantal Spaanse stranden is roken al verboden.

Lees ook: Slecht nieuws voor rokers in Spanje: opnieuw stijging tabaksprijzen

Dit vind je misschien ook leuk