Spaanse ordehandhavers willen alcoholverbod tijdens vluchten en op vliegvelden

door admin
Spaanse ordehandhavers willen alcoholverbod tijdens vluchten en op vliegvelden

Aan de top namen ruim veertig instellingen en organisatiesuit heel Europa en de Balearen deel. Hieronder afgevaardigden van de Spaanse politie, de Balearische overheden, van de International Air Transport Associasion (IATA), van vliegmaatschappijen, luchthavens, touroperators, hotels en vertegenwoordigers uit de wereld van alcohol- en drugspreventie. Men kwam samen op de Hotelschool van de universiteit van Palma. 

Volgens gegevens van IATA vindt er op elke 1.424 vluchten één incident plaats gerelateerd aan alcohol. Per dag hebben 50 vluchten te maken met dronken passagiers. Britten werden aangewezen als grootste drankgebruikers tijdens vluchten.

Volgens Timothy Colehan heeft de Britse politie zeggenschap over dronken passagiers die op Palma landen met een in Groot-Brittannië geregistreerd vliegtuig dat door een Britse vliegmaatschappij wordt gevlogen. Die passagiers zijn dan officieel niet Spanje’s verantwoordelijkheid. Dit maakt het moeilijk om na afloop van een vlucht alsnog in te grijpen.

Volgens Ewa-May Karlsson van de EC is het Europese beleid te laks. De onduidelijke en gemixte bevoegdheden voor, tijdens en na een vlucht weerhouden autoriteiten ervan passagiers aan of tegen te houden. Er is geen sprake van een gezamenlijke strategie die politieoptreden goedkeurt waneer er incidenten ontstaan door alcoholmisbruik. 

Daarbij is er geen mogelijkheid om gegevens te delen over aan alcohol gerelateerde incidenten in de lucht. Het is vanwege de onduidelijke bevoegdheden praktisch onmogelijk om passagiers te vervolgen als die de veiligheid in de lucht in gevaar hebben gebracht. Soms staat een vliegtuig geregistreerd in het ene land, wordt het gebruikt door een in een ander land geregistreerde vliegmaatschappij en vliegt het tussen weer twee andere landen. 

José María Manso van de Spaanse politie ging nog een stap verder door een volledig alcoholverbod tijdens vluchten voor te stellen. Ook zou er geen alcohol meer verkocht moeten worden op luchthavens. ‘Net als dat passagiers drie uur niet kunnen roken, zouden ze ook drie uur zonder drinken kunnen doorbrengen’, zei hij. ‘Het enige wat je op vliegvelden ziet is de verkoop van alcohol. Het zijn net een winkelcentra waar alcohol en nog meer alcohol wordt verkocht’. Manso vraagt zich af waar op wordt gewacht; tot er een incident of ongeluk plaatsvindt als gevolg van alcoholconsumptie?

De overheid van de Balearen zelf is al langer bezig om excessen als gevolg van alcohol op de eilanden in het algemeen in te perken. Enkele plaatsen op Mallorca en Ibiza worden elke zomer geteisterd door grote kolonies dronken vakantiegangers die de straten van kustplaatsen als Magaluf en Arenal bevolken. 

Dit vind je misschien ook leuk