Spaanse politie waarschuwt voor fraude via SMS rond verkeersboetes

door admin
fraude met verkeersboetes

De Spaanse Nationale Politie heeft een waarschuwing uitgegeven via hun sociale media, inclusief platforms zoals TikTok, gericht aan miljoenen gebruikers over de hele wereld. De waarschuwing betreft een phishingfraude die kan resulteren in het verlies van grote sommen geld binnen enkele minuten.

Dit bedrog, bekend als de boetefraude, houdt in dat oplichters zich voordoen als de Dirección General de Tráfico (DGT) om persoonlijke en bankgegevens van slachtoffers te verkrijgen.

Details van de fraude

De fraude begint met een schijnbaar onschuldig SMS-bericht waarin de ontvanger wordt aangespoord om een boete van een variabel bedrag te betalen. Het bericht bevat verschillende kenmerken die argwaan moeten wekken, zoals een niet-officiënte afzender, spelfouten en de druk om onmiddellijk te betalen onder dreiging van verhoging van de boete.

Hoe de fraude te identificeren

De Politie Nacional wijst op verschillende belangrijke indicatoren om dit soort fraude te identificeren. Ten eerste meldt de DGT nooit boetes via e-mail of SMS. Bovendien moet de urgentie om de betaling te doen wantrouwen opwekken, ongeacht het voorwendsel dat wordt gebruikt. Als de authenticiteit van het bericht wordt betwijfeld, wordt aanbevolen om rechtstreeks contact op te nemen met de DGT om de echtheid van de boete te verifiëren.

Aanbevolen acties

Als er vermoedens zijn van fraude, is het cruciaal om geen enkele betaling te doen. Bij twijfel kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de DGT om de echtheid van de boete te verifiëren. Het is belangrijk te onthouden dat de DGT alleen sancties communiceert via post of de Dirección Electrónica Vial (DEV), dus alle communicatie via andere kanalen moet met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. De Politie Nacional roept het publiek op deze informatie te delen om andere gebruikers te helpen beschermen tegen mogelijke oplichtingen.

Lees ook: Oplichting met koopjes op internet

Dit vind je misschien ook leuk