Spaanse premier wil misdaad van verduistering hervormen

door admin
Spaanse premier wil misdaad van verduistering hervormen

Het bestaan ​​van persoonlijke of derden winst zal hierin worden benadrukt en het zal de boetes verlagen. Daarom vrezen tegenstanders van een dergelijke hervorming dat het corrupte politici zal bevoordelen. De socialistische premier liet zijn bereidheid ernaar te kijken doorschemeren tijdens een bijeenomst met journalisten in het Spaanse parlement. De PSOE zal het amendement van de ERC bestuderen. 

Verschillende partijen komen met amendementen in reactie op het voorstel voor een hervorming van de Strafwet waarover het parlement gaat debatteren. In dit debat komt ook de misdaad van verduistering aan de orde.

Catalaanse nationalisten willen wijziging

Aanstaande vrijdag is de deadline voor parlementariërs om hun amendementen op de intrekking van de misdaad van opruiing in te dienen. Van deze stap in het proces willen de Republikeinen profiteren om ook veranderingen aan te brengen in verduistering. Veel Catalaanse pro-onhafhankelijkheidspolitici hebben hiermee namelijk te maken.

Gabriel Rufián, ERC-woordvoerder, lichtte op 15 november zijn wens voor de hervorming toe door uit te leggen dat “het niet logisch is dat Junqueras, zonder dat er sprake is van persoonlijke verrijking of een structuur van corruptie, wordt berecht wegens verduistering”.

Deze hervorming zou ten goede kunnen komen aan Oriol Junqueras en drie andere ex-ministers die zijn veroordeeld wegens verduistering voor de oproep tot het illegale referendum op 1 oktober 2017. Ook zou het gunstige gevolgen kunnen hebben voor de voormalig president van de regio Catalonië, Carles Puigdemont en de parlementariërs Toni Comin en Clara Ponsatí.

Het Hof van Justitie onderzoekt ook andere leden van de Republikeinse partij die baat zouden hebben bij deze hervorming: Josep María Jové en Lluis Salvador. En de onderzoeksrechter nummer 13 onderzoekt een van de belangrijkste oorzaken van het proces op basis waarvan een dertigtal pro-onafhankelijkheidsleiders worden vervolgd wegens verduistering.

ERC-woordvoerder Rufián gaf toe bezorgd te zijn over dat een hervorming van de misdaad van verduistering ten goede zou kunnen komen aan corrupte politici. Hij verwees daarbij naar die van de Operatie ‘Kitchen’, waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met de PP naar verluidt openbare middelen zou hebben gebruikt om informatie te stelen van voormalig PP penningmeester Luis Bárcenas.

Andre politici die baat zouden kunnen hebben bij een hervorming van verduistering zijn degenen die zijn veroordeeld in het ERE-schandaal in Andalusië. Hieronder José Antonio Griñán, voormalig president van de PSOE.

Een dag eerder zei de minister van het presidentschap, Félix Bolaños, in een interview bereid te zijn om verduistering te hervormen door het te koppelen aan het parlementaire proces van het wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht. Hij verzekerde hierover niet met de ERC te hebben gesproken. Hij drong erop aan te wachten op de amendementen die de fracties indienen in reactie op het wetsvoorstel dat is ingediend door PSOE en Unidas Podemos.

Dit vind je misschien ook leuk