Spaanse toeristensector woedend over nieuwe registratieplicht reizigers

door Else BeekmanElse Beekman
registratieplicht spanje

Vanaf vandaag treedt de nieuwe registratieplicht voor reizigers in werking, tot groot ongenoegen van de toeristische sector. Reisbureaus, hotels en verhuurbedrijven van voertuigen zonder chauffeur moeten vanaf nu allerlei gegevens over hun klanten doorgeven aan een centrale applicatie.

De sector waarschuwt dat de maatregel de administratieve last verzwaart en leidt tot hogere prijzen.

Grote administratieve last voor reisaanbieders

De nieuwe registratieplicht vereist dat reisaanbieders gegevens als naam, geboortedatum, nationaliteit, en zelfs betalingsinformatie van klanten doorgeven aan het platform ‘ses.hospedajes’. De verplichting geldt niet alleen voor hotels en andere verblijfslocaties, maar ook voor reisbureaus, digitale platformen en autoverhuurbedrijven zonder chauffeur.

Deze maatregel is sinds 2021 vastgelegd in een koninklijk besluit, maar pas vanaf vandaag officieel verplicht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verdedigt de nieuwe regelgeving met het argument dat het verouderde wetten uit 1959 en 1974 vervangt, en dat het cruciaal is voor de veiligheid van Spanje.

Toeristische sector vreest gevolgen

De toeristische sector, vertegenwoordigd door organisaties zoals Ceav, Fetave, Acave en Unav, reageert fel op de nieuwe regelgeving. Zij stellen dat de verplichting voor extra administratie zorgt, die vooral voor kleine ondernemingen niet te dragen is. Volgens de organisaties bestaat 95% van de reisbureaus uit kleine bedrijven, vaak met slechts één medewerker, wat hen dwingt om werktijden te verlengen en mogelijk zelfs tot sluiting kan leiden. “Deze extra administratie ondermijnt onze concurrentiepositie en brengt onze bedrijven in gevaar”, aldus Carlos Abella, secretaris-generaal van de Spaanse Raad voor Toerisme, tijdens een interview op Radio Nacional de España.

Ministerie blijft standvastig: ‘Veiligheid voorop’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de nieuwe verplichtingen noodzakelijk zijn voor de nationale veiligheid. Volgens het ministerie zijn de reisbureaus een essentiële schakel in het verzamelen van de juiste informatie om criminelen buiten de deur te houden. “We kunnen geen hiaten toestaan in de wetgeving die criminelen zouden kunnen misbruiken,” aldus een woordvoerder. Ondanks de tegenstand heeft de nieuwe registratieplicht sinds de invoering in 2022 al tot 4,77 miljoen geregistreerde gegevens geleid, waarmee 18.584 personen zijn opgespoord die in politiedossiers voorkomen. Het gaat hier om personen die mogelijk waardevolle informatie hebben in onderzoeken, meestal met betrekking tot terrorisme of georganiseerde misdaad.

Onzekere toekomst voor Spaans toerisme

Ondertussen heeft de Confederatie van Hotels en Toeristische Accommodaties (Cehat) laten weten juridische stappen te overwegen om de regelgeving aan te vechten. Met de nieuwe plicht is de spanning tussen de overheid en de toeristische sector verder opgelopen. De branche vreest dat de bureaucratische rompslomp de prijzen zal opdrijven en de concurrentiepositie zal verzwakken. Of de maatregel daadwerkelijk zal bijdragen aan meer veiligheid, moet in de praktijk nog blijken.

Lees ook: Dit moet je weten over de nieuwe regels voor tijdelijke (vakantie)verhuur in Spanje