Spaanse verkeersdienst let extra op gebruik veiligheidsgordels en kinderzitjes

door Else BeekmanElse Beekman
veiligheidsgordels DGT

In een poging de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te verminderen, heeft de Dirección General de Tráfico (DGT) een speciale campagne aangekondigd die zich richt op het juiste gebruik van veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen.

De campagne, die gisteren van start ging, loopt tot 17 maart en omvat zowel wegen binnen als buiten de bebouwde kom. Ondanks de bewezen effectiviteit van veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen, verloren in 2023 139 personen het leven. Bij de ongevallen waren auto’s en busjes betrokken waarbij de inzittenden tijdens het incident geen veiligheidsgordel droegen. Alleen al vorige maand was dat het geval bij 14 van de slachtoffers . Allen reisden in auto’s zonder veiligheidsgordels.

Ervaring uit eerste hand

Met een campagne wil DGT de effectiviteit van veiligheidsgordels aantonen in het Fundación RACE Training Centre. Aanwezigen hadden de kans om zelf rollover simulatoren uit te proberen. De campagne van de DGT omvat een uitgebreide controle op alle soorten wegen, met gebruikmaking van alle beschikbare middelen. Verkeersagenten van de Guardia Civil Traffic Group, evenals regionale en lokale politie-eenheden die deelnemen aan de campagne, zullen het toezicht op het gebruik van veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen op alle wegtypen verhogen.

Ook zullen mobiele- en luchtcontroles worden geïntensiveerd, samen met automatische controle via de 245 camera’s geïnstalleerd op conventionele en wegen met hoge bezetting. Het initiatief sluit aan bij de bredere campagne van RoadPol (European Road Policing Network) binnen de Europese Unie. Deze campagne benadrukt het fundamentele belang van deze beveiligingssystemen.

Bewezen effectiviteit

Veiligheidsgordels en kinderbeveiligingssystemen behoren tot de meest effectieve maatregelen om inzittenden in motorvoertuigen te beschermen tijdens ongevallen. Ondanks het wetenschappelijke bewijs ter ondersteuning van hun doeltreffendheid, laat een aanzienlijk aantal bestuurders en passagiers het nog steeds na om ze te gebruiken, of gebruikt ze op een verkeerde manier. Dat geldt vooral met betrekking tot kinderbeveiligingssystemen, die complexer zijn dan veiligheidsgordels. Vaak worden er ongeschikte systemen gebruikt voor de grootte van een kind.

In 2023 reisden 25% van de totale dodelijke slachtoffers op interstedelijke wegen in auto’s en busjes zonder veiligheidsgordels. Volgens de Wet op Verkeer en Verkeersveiligheid geldt een aftrek van 4 punten van het rijbewijs voor het niet dragen van een veiligheidsgordel. Dezelfde straf geldt bij het niet gebruiken van een geschikt systeem of incorrect gebruik ervan.

Kinderveiligheidsmaatregelen en aanbevelingen

Kinderen moeten op de achterbank zitten, tenzij het voertuig deze niet heeft, ze al bezet zijn door andere minderjarigen, of het onmogelijk is om alle benodigde kinderbeveiligingssystemen te installeren. Kinderen tot 4 jaar kunnen het best in een achterwaarts gerichte positie reizen. Tot 15 maanden geldt daartoe een verplichting.

Adequate kinderbeveiligingssystemen

Voor kinderen is het gebruik van geschikte kinderbeveiligingssystemen nog kritieker. Statistieken tonen aan dat negen van de tien ernstige of dodelijke kinderletsels voorkomen hadden kunnen worden door de juiste beveiligingssystemen te gebruiken. In geval van een ongeval kunnen verwondingen met tot 75% worden verminderd met het juiste gebruik van deze systemen. In Spanje moeten kinderen met een lengte gelijk aan of minder dan 135 cm verplicht reizen in een kinderzitje. Dat moet bovendien geschikt zijn voor hun leeftijd en gewicht.  De aanbeveling is ze dat te laten doen tot een lengte van 150 cm.