Nu waarschuwt hij: “Het komt er nu aan”, verwijzend naar de gevolgen van de fenomenen ‘La Niña’ en ‘El Niño’. Rey combineert zijn kennis van de traditionele methode met die van wetenschappelijke meteorologische modellen. Dit maakt het mogelijk voor hem om van tevoren de komst van extreme klimatologische fenomenen in te schatten.
Jorge Rey heeft duizenden volgers op zijn sociale netwerken. Daar anticipeerde hij al wekenlang op de opeenvolgende stormen die tot nu toe in 2023 plaatsvonden. Hij had het goed met de plotselingen weersveranderingen in januari en februari en voorspelde ook actief de grote variatie in temperaturen in maart.
Deze week waarschuwde Rey voor de effecten die het fenomeen ‘El Niño’ in Spanje kan hebben. “Het zal zijn gevolgen met zich meebrengen”, voorspelde hij.
‘La Niña’: Cyclonen en een drukke winter
Vanuit de Traditionele Meteorologische Organisatie (OMET) heeft Jorge Rey gesproken over de gevolgen van de wisseling van ‘La Niña’ naar ‘El Niño’. Het meteorologisch verschijnsel komt van tijd tot tijd voor. De laatste keer dat het gebeurde, in 2017, veroorzaakte het een hittegolf in Spanje met temperaturen van 45 ° C.
El Niño is een klimaatfenomeen dat zich doorgaans om de paar jaar voordoet rond de evenaar in de Stille Oceaan. Het zorgt voor een abnormale opwarming van het oppervlaktewater in de centrale en oostelijke tropische Stille Oceaan. Dit kan aanzienlijke veranderingen in de wereldwijde weerpatronen veroorzaken. Het brengt meestal extreme koude stormen met zich mee in de winter en sterke hittegolven in de zomer.
Lees ook: Komende tijd nog warmer door komst El Niño
Jorge Rey wijst op de verwoestende gevolgen van cycloon Freddy, “een van de langstlevende stormen ooit geregistreerd in de wereld.” Met windstoten van 260 km/u had deze eind februari ernstige gevolgen in gebieden op het zuidelijk halfrond, zoals Madagaskar.
Maar ook het fenomeen ‘La Niña’ is verantwoordelijk voor de koude en lange winter die we in Spanje hebben gehad. “Een erg afwisselende winter, met veel sneeuwval en veel kou”, herinnert de jongeman zich. “Maar nu verzwakt ‘La Niña’ en komt ‘El Niño’ die veel hitte en droogte met zich mee zal brengen.
Jorge Rey legde uit dat verschijnselen zoals cycloon Freddy optreden “wanneer er lange periodes van ‘La Niña’ zijn”. Dit was al sinds september 2020 aan de gang, “maar nu verzwakt het en maakt het plaats voor ‘El Niño’. De komende maanden zullen we volgens hem de gevolgen van deze verandering ondervinden.
El Niño’ veroorzaakt meestal extreme hittegolven in Europa en vooral in de zuidelijke zone, dus ook het Iberisch Schiereiland. Niet alleen Jorge Rey, maar ook andere meteorologen voorzien een tweede helft van het jaar met verzengende hitte met temperaturen boven 45ºC en aanhoudende droogte.
Maar na de zomer zal El Niño de komende winter ook zorgen voor kou en sneeuwstormen zoals die van begin 2021. In dit geval voorspellen experts een winter van 2023-2024 met stevige stormen. De kans is dus groot dat we van extreme hitte naar de meest intense kou gaan.
Bezorgdheid onder deskundigen
Deskundigen maken zich vooral zorgen over het ernstige droogteprobleem waar Spanje al geruime tijd mee kampt. De winter is lang en koud geweest, maar het heeft niet genoeg geregend om de droogte te verhelpen. April zal alleen in de westelijke helft van het land regenachtig zijn. Gebieden als Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, Murcia en Oost-Andalusië zullen een warmer en droger voorjaar beleven dan normaal. Dat verlengt alleen maar de huidige droogte. De stuwmeren zullen dit voorjaar onder hun gemiddelde capaciteit voor de tijd van het jaar blijven met een hete zomer in het vooruitzicht.
Lees ook: Waterbeperkingen in Catalonië treffen tot 6 miljoen mensen