Spanjaarden betalen deze zondag tijdelijk niks voor elektra

door admin
Spanjaarden betalen deze zondag tijdelijk niks voor elektra

Op zondag 16 april tussen 11.00 en 18.00 uur is het gebruik van elektrische apparaten zeven uur lang gratis. Ondanks het feit dat de gemiddelde elektriciteitsprijs met bijna 17 procent stijgt, is het gemiddelde tarief vandaag een van de laagste van de maand april.

De prijs voor elektriciteit is deze zondag zeven uur lang gratis. Dit geldt voor klanten met een zogenaamd ‘tarifa regulada’ (vast tarief) en alleen tussen 11 en 18 uur op zondag 16 april. Om dit tijdsvak heen is de energieprijs echter verre van gratis; vandaag stijgt de energieprijs met bijna 17 procent tot 25,41 euro per MWh. Tussen 22.00 en 23.00 uur op zondagavond zal het maximale tarief zelfs oplopen tot 127,85 euro per MWh.

Lage tarieven na behoorlijke fluctuaties in Spanje

Sinds de oorlog in Oekraïne fluctueren de prijzen voor gas, water en licht ontzettend. De gemiddelde energieprijs tot op heden in april bedraagt 58,79 euro per MWh. Toch is dit ongeveer een derde van het gemiddelde tarief van 213 euro per MWh die dezelfde maand in 2022 werd genoteerd.

Spanje kan tot eind 2023 terugvallen op ‘Iberische uitzondering’

Ondanks het feit dat de prijzen een dalende trend vertonen, kan Spanje terugvallen op de zogenaamde ‘Iberische uitzondering’. Deze is bovendien verlengd tot en met 31 december 2023. Dit mechanisme betekent een prijsplafond dat in juni 2022 is vastgesteld en sindsdien met maximaal 5 euro per maand zou mogen stijgen. Deze afspraken gelden sinds 15 juni 2022 in Spanje en Portugal. Het maximeert de prijs van gas voor elektriciteitsopwekking om zo de prijs van elektriciteit te verlagen.

Vanaf april is afgesproken dat de prijs met 1,10 euro per MWh zal mogen stijgen om uiteindelijk niet boven de 65 euro per MWh uit te komen. Voor de maand april is de grens vastgesteld op 56,10 euro per MWh. Op het moment heeft het mechanisme van de Iberische uitzondering niet toegepast hoeven te worden aangezien de gasprijs tot onder de vastgestelde drempels is gedaald.

Dit vind je misschien ook leuk