Spanje bevestigt vrijlating gedineerde Spaanse mensenrechtenactivist in Iran

door admin
Spanje bevestigt vrijlating gedineerde Spaanse mensenrechtenactivist in Iran

Baneira zal eerst naar Dubai vliegen, dan naar Genève en ten slotte naar de Noord-Spaanse stad Coruña, waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Daar zal ze naar verwachting maandag aankomen. Ze werd zaterdag vrijgelaten, zei het ministerie, dat met de aankondiging heeft gewacht todat haar vliegtuig uit Iran was vertrokken.

De redenen voor haar arrestatie en detentie begin november werden niet openbaar gemaakt. Baneira is een mensenrechtenactivist die volgens het Spaanse nationale persbureau EFE werd gearresteerd terwijl zij naar verluidt deelnam aan protesten in Teheran.

Ze was een van de twee Spaanse staatsburgers waarvan bekend is dat ze in Iran zijn vastgehouden te midden van de protesten tegen de regering die in het land uitbraken na de dood van Masha Amini, een vrouw die stierf tijdens politiehechtenis. Zij werd gearresteerd wegens het verkeer dragen van haar hoofddoek.

De andere Spaanse gevangene is Santiago Sánchez. Hij werd begin oktober gearresteerd na een bezoek aan het graf van Amini tijdens een trektocht door Iran. De ex-militair was te voet onderweg naar het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar. Minister Albares voegde zondag nog toe dat zijn blijdschap over de vrijlating van Baneira “compleet” zou zijn, als ook Sánchez na vijf maanden gevangenis naar huis zou kunnen.

Dit vind je misschien ook leuk