Spanje bij Europese landen waar het slechtst Engels wordt gesproken

door admin
Spanje bij Europese landen waar het slechtst Engels wordt gesproken

Het rapport werd onlangs gepubliceerd door het internationale taalonderwijsbureau Education First en is gebaseerd op onderzoeksgegevens van ruim 2,1 miljoen mensen die in 2021 wereldwijd een EF Standard English Test of een Engelse taalvaardigheidstest hebben afgelegd. Van de 35 Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen, neemt Spanje een 25e plek in. Op de EF EPI 2022 ranglijst blijft Spanje steken op plek 33 van de 111 landen die in het onderzoek zijn meegenomen.

Nederland staat al vier jaar op de eerste plaats

Zoals gezegd is Education First (EF) een internationaal taalonderwijsbureau dat verschillende taalcursussen aanbiedt voor Engelse universiteiten. Elk jaar doet EF onderzoek naar de kwaliteit van het Engels in bijna alle landen ter wereld. In 2022 staat van de 111 landen waar het onderzoek is uitgevoerd Nederland voor het vierde achtereenvolgende jaar op de eerste plek. Op de website van EF is de volledige ranglijst te zien. Opvallend is dat in de top 10 veel Europese landen voorkomen en dat Spanje op dit vlak echt een buitenbeentje is op de 33e plek. Toch wordt Spanje vergezeld door Italië op plaats 32 en Frankrijk op plaats 34.

Het Engels van de Spanjaarden wordt al jarenlang bestempeld als ‘matig’ en deze trend vertoont nauwelijks verbetering. Dit onderzoek bevestigt dan ook wat er al jaren wordt beweerd, namelijk dat het onderwijsmodel van vreemde talen in Spanje behoorlijk tekortschiet, aldus de directeur van EF Spanje.

Deze Spaanse regio’s scoren het best en het slechtst in Engels

Het onderzoek heeft niet alleen betrekking op Spanje in het algemeen maar er is ook ingezoomd op de verschillende autonome regio’s van Spanje. De inwoners van Galicië blijken van heel Spanje het best Engels te spreken, gevolgd door Catalonië en Baskenland. De regio die het laagst scoort is Extremadura, gevolgd door La Rioja en Castilië-La Mancha; alle drie regio’s die ver onder het nationale gemiddelde scoren. 

Wat betekent een matige beheersing van het Engels in Spanje?

De ‘matige’ beheersing van het Engels in Spanje gaat gelukkig iets verder dan het ‘vakantie-Engels’. Dit niveau houdt in dat Spanjaarden over het algemeen taken beheersen zoals het deelnemen aan vergaderingen binnen het eigen vakgebied, het begrijpen van songteksten of het schrijven van zakelijke e-mails over onderwerpen die vertrouwd zijn.

Dit vind je misschien ook leuk