De bedoeling is dat de opslag plaats gaat vinden in de Franse Pyreneeën (in het gebied van Lacq-Meillon), zo schreef de Spaanse nieuwssite Eleconomista.es op woensdag. Dit gezamenlijke project wordt het Pycasso-project (Pyrenean CO2 Abatement through Sustainable Sequestration Operation) genoemd. Het is gericht op het koolstofvrij maken van de industrie in de genoemde regio waarbij zowel Franse als Spaanse bedrijven worden betrokken.
Wat houdt CO2-opslag in en waar dient het voor?
CO2-opslag is een proces waarbij kooldioxidegas wordt afgevangen, getransporteerd en permanent wordt opgeslagen om de uitstoot van broeikasgassen naar de atmosfeer te verminderen. Het hoofddoel van CO2-opslag is het verminderen van de concentratie van kooldioxide in de atmosfeer om klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Nog maar weinig Europese landen doen aan CO2-opslag
Op dit moment zijn er verschillende landen over de hele wereld die zich bezighouden met CO2-opslagprojecten. Noorwegen, Canada, Australië, de VS en Nederland zijn enkele voorbeelden van landen die betrokken zijn bij CO2-opslaginitiatieven.
Vooral omdat deze lijst aan landen niet onuitputtelijk is, wil de Europese Commissie de druk opvoeren en de eisen aan de industrie op het gebied van klimaatverandering verhogen. De EU heeft daarom zijn lidstaten gevraagd om concrete doelen te stellen voor CO2-afvang en -opslag.
Alle energie-intensieve industrieën moeten steentje bijdragen in Europa
Om het genoemde klimaatdoel te bereiken, krijgen alle energie-intensieve industrieën te maken met doelstellingen voor zowel het afvangen als opslaan van CO2.
Aan Spaanse kant hebben Repsol, ArcelorMittal, Lafarge en zo’n dertig andere bedrijven al laten weten dit project te willen steunen. Gezamenlijk wordt onderzocht hoe de oude gasvelden in het zuidwesten van Frankrijk kunnen gaan dienen voor het koolstofvrij maken van industriële activiteiten. Het gaat hierbij voornamelijk om industriële bedrijven in het zuiden van Frankrijk en noorden van Spanje die gezamenlijk per jaar meer dan 15 miljoen ton aan CO2 uitstoten.
Frans-Spaanse project live in 2030
Het doel is dat het Pycasso-project voor het eerst in 2030 live zal gaan en dat er jaarlijks 1 tot 3 ton aan CO2 kan worden opgeslagen. Fase 2 staat gepland in 2035 waarna zo’n 5 miljoen ton CO2 per jaar kan worden bewaard.
Het Franse Terega heeft drie mogelijke opties beschreven om het CO2-transport van Barcelona naar Marseille te realiseren zodat de CO2 uiteindelijk bij de opslag in de oude gasvelden terecht kan komen. De komende periode buigen diverse bedrijven binnen het project zich over de best mogelijk opties om dit gezamenlijke opslagsysteem tot een succes te maken.