Spanje groeit komende jaren sneller dan de VS of Duitsland

door admin
Spanje groeit komende jaren sneller dan de VS of Duitsland

Een positie die zelfs zo gunstig is dat Spanje de economische groei onder de grote ontwikkelde landen in de komende twee jaar zou kunnen leiden. te leiden. Recente voorspellingen van Brussel en het IMF plaatsten de Spaanse economie al aan de top, maar nu heeft de OESO dit bevestigd met een nog optimistischer opwaartse herziening.

Na de ergste recessie onder de geavanceerde landen tijdens de covid-pandemie, wordt Spanje nu de grote economie die het meest zal groeien in de Eurozone en ten opzichte van vrijwel alle grote geavanceerde landen. De OESO heeft de groei van Spanje voor dit jaar boven de 2% geplaatst, terwijl het in 2024 net onder dat cijfer zal liggen. Economen van deze instelling benadrukken dat “de groei veerkracht heeft getoond”.

De OESO heeft de groei van Spanje met vier tienden naar boven bijgesteld ten opzichte van haar laatste voorspelling tot 2,1% en met twee tienden voor 2024 tot 1,9%. Ondanks deze opmerkelijke verbetering, zal de groei lager zijn dan de buitengewone cijfers van 2022 en 2021, toen de nationale economie met 5,5% groeide dankzij het rebound-effect veroorzaakt door de covid-recessie.

Spanje leidt de groei

Spanje zal de groei leiden onder de grote OESO-economieën, en zal in 2023 en 2024 overtreffen op jaarbasis economieën zoals de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nederland. Bovendien zal de groeicijfer van Spanje meer dan het dubbele zijn van die van de Eurozone in 2023 en vier tienden hoger in 2024.

De zwakke punten die tijdens de covid-crisis in 2020 aan het licht kwamen (horeca, toerisme…) zorgen er nu juist voor dat Spanje sneller kan groeien dan het gemiddelde. Al geeft de OESO geen commentaar of beoordeling over de vervroegde verkiezingen die op 23 juli zullen plaatsvinden en die een verandering van regering en economisch beleid zouden kunnen teweegbrengen.

Motoren van de economie

“Een lagere inflatie en een veerkrachtige arbeidsmarkt zullen de consumptie van huishoudens ondersteunen. Sterkere externe vraag zal de groei van de export ondersteunen. De vooruitzichten op een betere vraag zullen de bedrijfsinvesteringen stimuleren, ondanks de stijging van de financieringskosten”, zegt het OESO-rapport. Ondanks de sterke stijging van de rentetarieven in de eurozone – 375 basispunten – afgelopen zomer, blijven Spaanse bedrijven investeren in kapitaal en werven ze aan. Het BBP wordt verwacht te versnellen in het tweede kwartaal van het jaar, juist dankzij dit component.

Als bedrijven hun investeringen verhogen, is dat omdat ze op een bepaalde manier verwachten dat ze hun productie moeten verhogen. Dit zou in schril contrast staan met de pessimistische sfeer die de wereldwijde economie de afgelopen maanden heeft overspoeld en die spreekt van een naderende recessie in de VS, terwijl Duitsland al in haar eigen crisis verkeert.

Economische veerkracht

Met al het bovenstaande en tegenover de dominante voorspellingen van de afgelopen maanden, “heeft de groei aangetoond dat het land veerkrachtig is. In het licht van een uitdagende omgeving in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne, heeft de Spaanse economie zich verrassend sterk gehouden”, benadrukt de OESO.

Het BBP steeg met 0,5% in het eerste kwartaal van 2023 in vergelijking met het voorgaande kwartaal en was 3,8% groter dan een jaar geleden. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen is verbeterd sinds de herfst, hoewel het consumentenvertrouwen nog steeds erg laag blijft.

Sterke arbeidsmarkt

Bovendien toont de arbeidsmarkt een onverwachte dynamiek, met een banengroei van 1,3% in het eerste kwartaal van 2023. De werkloosheidsgraad daalde licht tot 12,7% in april 2023.

Taken voor Spanje

De OESO laat echter altijd ’taken’ achter voor de regeringen en deze keer is het niet anders. De organisatie raadt Spanje aan om hervormingen door te voeren om “de groei van de productiviteit te verhogen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen… Zolang goede investeringsprojecten worden geselecteerd en hervormingen worden doorgevoerd, kunnen EU-fondsen het groeipotentieel verhogen. De effectieve toepassing van hervormingen die de interne fragmentatie van de productmarkten aanpakken, die een barrière kan vormen voor de toetreding en groei van innovatieve bedrijven”, concludeert de OESO.

Lees ook: Spanje trotseert de inflatie met goede cijfers

Dit vind je misschien ook leuk