Spanje heeft zijn eigen ‘meer van Loch Ness’

door admin
Spanje heeft zijn eigen 'meer van Loch Ness'

De lagune ligt bij Vinuesa, een dorpje in de provincie Soria. Het hoort bij het ‘Parque Natural de Laguna Negra y circos glaciares de Urbión”. Het meertje is niet alleen mysterieus maar ook mooi. Het ligt op een van de mooiste plekken van Soria op 2.000 meter hoogte en is omgeven door immense dennenbossen en hoge granieten wanden. 

Legendes en mysteries

Al decennialang fascineert de Laguna Negra al haar bezoekers. De naam hint ook wel naar mysterie. Er doen veel legendes over het meertje de ronde waarvan de een nog huiveringwekkender is dan de ander.

Bekijk ook: Spanje wereldwijd aan kop met 27 procent beschermd natuurgebied

Het meest bekend is ‘La Tierra de Alvargonzález’ van de Spaanse schrijver en dichter Antonio Machado. Het is een lang romantisch gedicht uit het jaar 1939. Het vertelt het verhaal van twee jongens die hun vader vermoorden en zijn lichaam vervolgens in het meer gooien. Even later krijgen ze spijt en keren terug naar die plek. Eenmaal daar vallen ze in het meer en worden ze opgeslokt door het bodemloze water van de lagune, aldus volgens het gedicht.   

Maar al vóór dit gedicht, namelijk in 1921, beschreef een andere Spaanse schrijver, Pio Baroja, deze plek al in zijn boek ‘El Mayorazgo de Labraz’. Dit lugubere verhaal gaat over een vrouw die op de bodem van het meer woont en iedereen doodt die in de buurt komt. Wie in het water kijkt, trekt ze het meer in en kan het niet navertellen.

Daar blijft het allemaal niet bij. De Laguna Negra is altijd al het onderwerp van dit soort verhalen geweest. Verhalen over dat het geen bodem heeft, dat er een monster in leeft, dat er onbegrijpelijke stormen woeden of dat uit het water een mysterieuze mist oprijst… Dit zijn slechts enkele van de mythen die al deel zijn gaan uitmaken van de enorme collectie.

Hoe kom je bij het zwarte meer

Een excursie maken naar deze lagune is een magische ervaring. Je kunt met de auto naar een parkeerplaats in de buurt en het laatste stukje lopen. In de zomermaanden is de nabije omgeving van het meertje echter verboden voor particuliere voertuigen. Je moet deze dan achterlaten op de wat verder gelegen Paso de la Serrá. Vanaf hier kun je de rest van het pad lopen of met een bus verdergaan die vanaf daar vertrekt.

Ook kun je de lagune via een langere wandelroute bereiken. Deze leidt je door een bos met zilversparren en door de Revinuesa-vallei. Eenmaal bij de lagune kun je genieten van het mooie uitzicht. Ook kun je door de omliggende naald- en beukenbossen lopen. Voor de echte doorzetter is er de mogelijkheid om naar de bergtop Pico de Urbión op 2228 meter hoogte te klimmen.

Dit vind je misschien ook leuk