Spanje is van plan energie-nkomsten te belasten volgens EU-specificaties

door admin
Spanje is van plan energie-nkomsten te belasten volgens EU-specificaties

Dat heeft de Spaanse ministeri Ribera voor Ecologische Transitie op woensdag tegen de media gezegd. Ze reageerde daarmee op het voorstel van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (EC) om de inkomsten van Europese elektriciteitsbedrijven de beperken en de buitengewone winsten van oliemaatschappijen te belasten. Met deze maatregel wil de EU meer dan 140 miljard euro ophalen.

“Zeer belangrijk en gedurfd wat Europa doet”

Teresa Ribera was zeer positief over de voorstellen die Von der Leyen deed in haar State of the Union-toespraak voor het Europees Parlement. Ze noemde haar toespraak “absoluut buitengewoon” en beschreef hetals “zeer belangrijk en gedurfd wat Europa doet” om samen te reageren op de uitdaging van de Russische president Vladimir Poetin, “terwijl hij zich ervan bewust is dat dit een ingreep is in het functioneren van de markt”.

Europese burgers hebben hulp en steun nodig

Ribera wees er verder op dat Europese burgers hulp en steun nodig hebben afkomstig van “redelijk verdeelde” bijdragen van de verschillende bedrijven. Voorts vond ze de huidige voorstellen vergelijkbaar met die van Spanje vorig jaar en sprak de hoop uit dat de Buitengewone Raad van EU-ministers van Energie op 30 september zal kunnen beslissen over de concrete maatregelen.

Verlaging van buitengewone winsten

Een jaar geleden keurde Spanje de toepassing van deze verlaging van de buitengewone winsten als gevolg van de stijging van de gasprijzen goed. Van haar kant overweegt de Europese Commissie nu om het geld dat naar de opwekking gaat van elektriciteit uit kernenergie en bruinkool te beperken.

De Spaanse minister staat ook achter het feit dat de Europese Commissie voorstander is dat bedrijven die kolen en olie verkopen een bijdrage leveren aan de ondersteuning van gezinnen.

PP “speelt altijd vals”

Toen de PP zei dat ze geen belasting zoals die van de Spaanse regering steunde, maar wel de belasting die door der Leyen was aangekondigd, antwoordde Ribera dat deze partij “altijd vals speelt” omdat ze “nooit iets steunt”.

Ze wees erop dat als de PP zo graag de voorstellen van de regering zou verbeteren, het voor de PP gemakkelijk was geweest om dinsdag te stemmen om het wetsvoorstel op te nemen in het proces van invoering van de nieuwe belasting op de winst van energiebedrijven, in plaats van zich ertegen uit te spreken, zoals de partij deed. 

Belasting mogelijk door nutsbedrijven aangevochten?

Op de vraag of de regering vreest dat de belasting door nutsbedrijven en bedrijven voor de rechter zal worden aangevochten, antwoordde de minister van Ecologische Transitie dat “het geen zin heeft om de mogelijkheid van beroep te creëren” totdat het wetsvoorstel tot invoering van de belasting is aangenomen.

Dit vind je misschien ook leuk