Spanje kende in augustus hoogste stijging huizenprijzen in drie jaar

door admin
Spanje kende in augustus hoogste stijging huizenprijzen in drie jaar

Hierdoor kwam de prijs voor deze woningen uit op 1.988 euro per vierkante meter volgens gegevens van de Fotocasa Real Estate Index. Het gaat hierbij niet om nieuwbouwwoningen. 

De stijging van 1,4%, is te verklaren door de toename van de transacties met het oog op de verwachte stijging van het Euribor-tarief. De prijzen van bestaande woningen zijn in alle regio’s gestegen, met uitzondering van Cantabrië en Castilla y León.

‘De huizenprijzen stijgen nu al zeven maanden gestaag, maar tot nu toe ging het steeds om gematigde stijgingen van minder dan 4% op nationaal niveau. In augustus echter wordt de gematigdheid doorbroken en is er een aanzienlijke stijging, aangezien de stijging meer dan 5% op jaarbasis bedraagt,’ aldus María Matos, directeur en woordvoerder van onroerendgoedplatform Fotocasa.

‘Deze dynamische stijging is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de vraag om een woning te kopen zeer sterk is gestegen, omdat mensen een woning willen kopen voordat hypotheken nog duurder worden door de stijging van de Euribor. Deze tendens zal waarschijnlijk beginnen af te zwakken wanneer de markt een evenwicht vindt en de onzekerheid begint af te nemen. Een ander belangrijk aspect dat onder de aandacht moet worden gebracht, is het gebrek aan woningvoorraad op de markt,’ voegde zij eraan toe.

Prijsstijgingen in 15 gemeenschappen

Uit een analyse van de prijzen van te koop staande woningen in vergelijking met een jaar geleden blijkt dat in augustus in vijftien regio’s de prijs op jaarbasis is gestegen.

In twee gemeenschappen zijn de prijzen met meer dan 10% gestegen, met name op de Balearen met 10,9% en in Navarra met 10,1%. Daarna volgen Madrid met 7,4% en Valencia met 6,8%. De Canarische Eilanden registreerden een stijging van 5,4%, Andalusië van 5,3%, Catalonië van 3,8% en de regio Murcia van 3,8%. De stijging in Castilla-La Mancha bedraagt 1,5%, in Aragon 1,4%, in La Rioja 1,2%.

Ten slotte bedroeg de prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar 1,1% in Galicië, 1% in Baskenland, 0,8% in Extremadura en 0,5% in Asturië. In de regio’s Castilla y León daalde de prijzen in augustus met -0,2% en in Cantabrië met -0,1%.

Madrid en de Balearen, de hoogste prijzen

Madrid en de Balearen zijn de duurste regio’s, met prijzen van respectievelijk 3.359 euro per vierkante meter en 3.184 euro per vierkante meter. Zij worden gevolgd door Baskenland met 2.901 euro per vierkante meter, Catalonië (2.636 euro), de Canarische Eilanden (1.871 euro), Navarra (1.788 euro), Andalusië (1.776 euro), Cantabrië (1.751 euro), Aragón (1.629 euro), Galicië (1.629 euro), Asturië (1.594 euro), regio Valencia (1.523 euro), La Rioja (1.486 euro), Castilla y León (1.441 euro), Murcia (1.160 euro), Extremadura (1.159 euro) en Castilla-La Mancha (1.136 euro).

Dit vind je misschien ook leuk