Spanje komt landbouwsector tegemoet met belastingverlaging van bijna 2 miljard

door admin
Spanje komt landbouwsector tegemoet met belastingverlaging van bijna 2 miljard

De regering van Spanje keurde op dinsdag een belastingverlaging goed van in totaal 1,807 miljard euro. Deze komt ten goede aan de landbouwsector van Spanje die vanwege de oorlog in Oekraïne en de droogte zijn oogst voor een groot deel moet afschrijven.

In totaal kunnen er zo’n 800.000 boeren en veehouders profiteren van deze belastingvoordelen. De regering van Spanje kent deze voordelen toe om de sector tegemoet te komen vanwege de enorme droogte die Spanje nog altijd treft en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waardoor de productiekosten zijn gestegen. Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening laat weten dat dit de meest ingrijpende belastingverlaging in de afgelopen tien jaar is.

Diverse belastingvoordelen voor Spaanse landbouwsector

Deze boeren en veehouders kunnen profiteren van een algemene verlaging van de netto-opbrengst van minimaal 25 procent. De meest kwetsbare sectoren binnen de landbouw en veeteelt krijgen zelfs een extra korting tot 50 procent in het geval van olijfgaarden, amandelbomen en bijenhouderijen. Het besluit, dat op 25 april in het Staatsblad BOE van Spanje werd gepubliceerd, voorziet ook in een heffingskorting van 35 procent voor de aankoop van landbouwdiesel en 15 procent voor de aankoop van meststoffen.

Oogst tarwe en gerst in diverse Spaanse regio’s al bijna helemaal afgeschreven

In de afgelopen weken is de situatie er niet beter op geworden als het gaat om de extreme droogte in Spanje. Ook zijn de vooruitzichten en voorspellingen van het Aemet verre van optimistisch. De landbouworganisatie COAG heeft zelfs aangegeven de oogst van tarwe en gerst in Andalusië, Extremadura, Castillië La Mancha en Murcia en in de droogste gebieden van Aragon, Catalonië en Castillië en León voor een groot deel af te schrijven. De organisatie schat in dat de droogte dit jaar een onomkeerbaar verlies veroorzaakt op een gebied van ruim 3,5 miljoen hectare.

Dit vind je misschien ook leuk