Spanje krijgt vernieuwde abortuswet, menstruatieverlof en gratis pil

door admin
Spanje krijgt vernieuwde abortuswet, menstruatieverlof en gratis pil

De hervormingen van de huidige abortuswet moeten abortus in publieke ziekenhuizen beschermen. 85 procent van de abortussen wordt momenteel uitgevoerd in privéklinieken waardoor abortus slechts voor een selecte groep mogelijk is.

Deze maatregelen en andere wijzigingen die te maken hebben met anticonceptie, menstruatie en zwangerschap werden op dinsdag 30 augustus goedgekeurd door de Spaanse regering. De wetswijzigingen worden in de komende weken besproken in het Congres en zullen naar verwachting begin 2023 van kracht zijn.

Wijzigingen binnen huidige abortuswet in Spanje

In de nieuwe abortuswet wordt abortus toegestaan voor minderjarigen van 16 en 17 jaar in de eerste 14 weken van de zwangerschap. Dit mag dan zonder toestemming van de ouders plaatsvinden. Ook wordt de verplichte bedenktijd van drie dagen afgeschaft. Vrouwen mogen zelf weten hoeveel tijd ze nemen om een definitief besluit te nemen. In de tussentijd kunnen instanties ondersteuning bieden om een overwogen keuze te maken.

De abortuswet is niet het enige dat gaat veranderen in Spanje. Minister Irene Montero van het Ministerie van Gelijkheid heeft zich daarnaast ook hard gemaakt voor de volgende zaken.

  • Ziekteverlof tijdens menstruatie wanneer vrouwen hier teveel last van hebben om te gaan werken;
  • Verplichte seksuele voorlichting op scholen waarbij de scholen ook anticonceptiemiddelen uit zullen delen;
  • Er komt een register voor artsen die gewetensbezwaren hebben tegen abortus. Deze mensen mogen in de particuliere gezondheidszorg geen abortus uitvoeren.
  • Gratis anticonceptiepil en morning-afterpil. Anticonceptiemethoden voor mannen zullen worden gepromoot;
  • Verplicht en betaald verlof voor vrouwen na de 39e zwangerschapsweek en bij een abortus;
  • Menstruatieproducten worden op scholen, in sociale centra en vrouwengevangenissen gratis verstrekt.

Minister Montero sprak tijdens de persconferentie na de Ministerraad van een doorbraak op dit vlak: “Het recht om over het eigen lichaam te beslissen maakt deel uit van het recht op gezondheid en is een maatstaf voor de democratische kwaliteit van ons land”.

Geen belastingverlaging op menstruatieproducten

De minister moest helaas inleveren op enkele andere eisen. Minister Montero eiste een lagere BTW op tampons, maandverband en andere menstruatieproducten. Momenteel bedraagt deze 10 procent en de minister wilde deze verlagen naar 4 procent of liever nog afschaffen. Deze eis is op dit moment niet ingewilligd maar de minister geeft aan deze mee te nemen in de staatsbegroting voor 2023.

Dit vind je misschien ook leuk