De keuze voor een vakantiebestemming wordt steeds vaker beïnvloed door veiligheidsrisico’s. Politieke onrust, publieke demonstraties en milieu-uitdagingen spelen hierbij een grote rol. Volgens de nieuwe risicokaart valt Spanje nu onder de categorie “matig risico”. De veiligheid in Spanje is dus verslechterd, maar blijft relatief stabiel vergeleken met andere regio’s.
Het land bevindt zich op de risicokaart in hetzelfde segment als Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Deze verschuiving wordt toegeschreven aan toenemende politieke onrust, publieke protesten en milieuproblemen, zoals extreme weersomstandigheden.
Midden-Oosten blijft extreem gevaarlijk
De risicokaart toont aan dat sommige regio’s nog steeds extreem gevaarlijk zijn. Landen als Israël, Cisjordanië, Gaza, Libanon en Iran blijven risicovolle bestemmingen. Daarnaast verslechterde de situatie in andere landen drastisch in 2024. Zo wordt Nieuw-Caledonië nu gezien als een gevaarlijke bestemming. Burkina Faso, Libië en Myanmar voegen zich ook bij de lijst van meest onveilige landen.
Europa: van stabiel naar verhoogd risico
Hoewel Europa traditioneel als een veilige regio wordt beschouwd, wijst de kaart op een toenemende dreiging. Naast Spanje hebben ook Italië, Nederland en Polen te maken met een hoger risicoprofiel op de risicokaart 2025. Tegelijkertijd blijven landen zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en de Scandinavische landen uitzonderlijk veilig.
Wereldwijde trends in veiligheid
Volgens de risicokaart is in totaal de veiligheidssituatie in 77 landen wereldwijd verslechterd. Regio’s zoals Somalië, Syrië, Sudan, Jemen en Oekraïne blijven aan de top van de lijst van meest risicovolle bestemmingen. Aan de andere kant blijven Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Japan veilige keuzes voor zorgeloos reizen. Een opmerkelijke verschuiving is te zien in de Malediven, dat van “extreem veilig” naar “gemiddeld risico” is gegaan. Dit wordt toegeschreven aan toenemende politieke instabiliteit, sociale spanningen en extremisme, gecombineerd met de gevolgen van klimaatverandering, zoals kusterosie en overstromingen.
Lees ook: Spanje verhoogt veiligheidsmaatregelen rond Kerst na aanslag Frankrijk