Spanje sluit aan bij mondiale alliantie voor 100 procent emissievrije auto’s

door admin
Spanje sluit aan bij mondiale alliantie voor 100 procent emissievrije auto’s

De mondiale alliantie bestaat uit onder meer 200 landen, fabrikanten en ngo’s die als doel hebben om de verkoop van alle nieuwe auto’s en busjes emissievrij te maken. Tegen 2035 dient dit in de belangrijkste markten gerealiseerd te zijn en in 2040 overal ter wereld.

Mondiale alliantie bouwt voort op plannen COP26 Glasgow

De alliantie, genaamd Accelerating to Zero (A2Z), werd tijdens de klimaattop COP27 gelanceerd en bouwt voort op de verklaring van Glasgow Zero Emission Vehicles (COP26). Laatstgenoemde werd tijdens de vorige klimaattop in het leven geroepen om de verkoop van auto’s en busjes met verbrandingsmotor vanaf 2035 op de belangrijkste markten uit te bannen. Ook zullen alle betrokkenen zich inzetten om ook de verkoop van elektrische middelzware en zware voertuigen (bussen en vrachtwagens) te versnellen.

Vorig jaar werd deze overeenkomst door meer dan 100 entiteiten en 31 landen ondertekend maar de grootste voertuigproducenten, China, de Verenigde Staten, Japan, India, Zuid-Korea, Duitsland, Mexico, Brazilië, Spanje en Thailand, sloten zich hier niet bij aan.

Spanje eerste automobiele grootmacht binnen alliantie

Spanje heeft zich tijdens de huidige klimaattop als eerste van deze grootmachten, en als tweede grootste producent van Europa en negende van de wereld, aangesloten bij dit wereldwijde initiatief.

Deze alliantie borduurt voort op de wetgeving die elk jaar verder wordt aangescherpt. Eind oktober 2022 zijn de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie namelijk overeengekomen dat na 2035 binnen de EU geen nieuwe auto’s en busjes met verbrandingsmotor verkocht mogen worden. De bijdrage van A2Z is des te belangrijker omdat het verkeer verantwoordelijk is voor 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Verkoop elektrische auto’s moet vervijfvoudigd worden

Klimaatdeskundigen waarschuwen dat, om de doelstelling om de opwarming van de Aarde met maximaal 1,5 graad te halen, er vijf keer zoveel elektrische auto’s en tien keer zoveel elektrische bussen en vrachtwagens verkocht zouden moeten worden.

Tegelijk met de afspraken die binnen deze alliantie zijn gemaakt, zal er ook een steunpakket vrij worden gemaakt om ontwikkelingslanden te helpen toegang te krijgen tot deze expertise en investeerders om het vervoer koolstofvrij te maken.

Dit vind je misschien ook leuk