Spanje staakt subsidies aan circussen met levende wilde dieren

door admin
Spanje staakt subsidies aan circussen met levende wilde dieren

De laatste steun voor shows met wilde dieren werd zodoende afgelopen april verstrekt door bij het Nationale Instituut voor Uitvoerende Kunst en Muziek (INAEM). Alleen circussen met levende dieren in hun shows die rondtrekken in het buitenland kunnen nog een jaar langer van de subsidie gebruik maken. 

Correcte behandeling van dieren 

Indien er wel dieren iin de show worden gebruikt, moet het circus een certificaat kunnen overleggen dat de juiste behandeling van de betreffende dieren accrediteert. Dat certificaat moet worden afgegeven door een overheidsinstantie of bij gebrek daaraan door een onafhankelijke organisatie die ter zake bevoegd is. Een dierenarts moet de naleving van de voorschriften van zoölogische centra van de Autonome Gemeenschap accrediteren. 

InfoCircos tegen overheidssubsidies 

InfoCircos is verheugd over het einde van de subsidie verstrekking aan circussen met wilde dieren. Deze organisatie leverde in februari 2016 samen met de actrices Natalie Seseña en Lluvia Rojo meer dan 100.000 handtekeningen die in een maand waren verzameld tegen overheidssubsidies voor circussen met wilde dieren.

Geleidelijke daling van steun aan circus met dieren

Volgens schattingen van InfoCircos zouden de subsidies variëren van 10.000 tot 40.000 euro per jaar per circus, hoewel de organisatie ide laatste jaren “een geleidelijke daling van de steun aan circussen met dieren waarnam, in lijn met het omschakelingsproces dat de circussen zelf ondernamen naar shows zonder dieren”.
 
Drie Spaanse circussen blijven wilde dieren gebruiken 

Volgens deze vereniging zijn er drie Spaanse circussen die wilde dieren blijven gebruiken in hun shows. “Zelfs degenen die ze nog steeds onderhouden, hebben een alternatief actieprogramma zonder dieren om shows te verzorgen in die gemeenten en regio’s waar de aanwezigheid van wilde dieren niet langer is toegestaan”, concludeert InfoCircos.

Dit vind je misschien ook leuk