Spanje staat stil bij internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

door admin
Spanje staat stil bij internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Op 25 november staat de wereld stil bij de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Een groot probleem in Spanje waar jaarlijks duizenden vrouwen en hun kinderen mee te maken krijgen. Een probleem waardoor in 10 jaar tijd 365 kinderen wees zijn geworden.

Geweld tegen vrouwen, seksueel geweld, huiselijk geweld, allemaal vormen van het maatschappelijke probleem ‘partnergeweld’ dat nog altijd aan de orde van de dag is in Spanje. Toch zijn niet alleen de vrouwen hierin het slachtoffer, heel vaak ook de kinderen.

Gemiddeld 1,7 miljoen Spaanse kinderen getuige van geweld tegen hun moeder

In Spanje wonen er gemiddeld 1,7 miljoen kinderen in huizen waar sprake is geweest van huiselijk geweld of partnergeweld. Dit is de schatting van de macro-enquête over geweld tegen vrouwen die de afgelopen 3 jaar door het Ministerie van Gelijkheid werd uitgevoerd. Meer dan de helft van de mishandelde vrouwen erkennen dat hun kinderen zelf ook slachtoffer zijn geworden van geweld door hun (ex)-partner, ongeacht of zij de biologische kinderen waren van de dader.

Enkele cijfers over slachtoffers partnergeweld in Spanje

In veel gevallen gaat het om mishandeling van de kinderen maar in de meest extreme gevallen worden de kinderen ook vermoord. Sinds 2013 zijn hiervan data bijgehouden en in de afgelopen 10 jaar zijn er 48 kinderen om het leven gekomen, waarvan 7 kinderen in 2021 en 2 kinderen dit jaar.

Sinds 2003 zijn er in Spanje 1.171 vrouwen vermoord door hun (ex)-partner. Sinds dat jaar worden deze gegevens officieel bijgehouden. Het werkelijke aantal zal hoger liggen omdat veel zaken nog onopgelost zijn en niet duidelijk is of het ging om partnergeweld.

In de afgelopen 10 jaar zijn 365 kinderen wees geworden nadat er sprake is geweest van partnergeweld tegen hun moeder. Dit zijn de kinderen van de 512 vrouwen die tussen 1 januari 2013 en 10 november van dit jaar zijn vermoord. Dit jaar zijn er 38 vrouwen om het leven gebracht door hun (ex)-partner.

In deze Spaanse provincies komt geweld tegen vrouwen vaker voor

In absolute cijfers zijn er tussen 2003 en 2022 in Madrid (122) en Barcelona (114) de meesten vrouwen om het leven gekomen door geweld door mannen. Omdat dit de meest dichtbevolkte gebieden van Spanje zijn, geeft dit een vertekend beeld. Rekening houdend met het aantal vrouwen per provincie van 15 jaar en ouder worden de hoogste cijfers genoteerd in Almería (12 moorden per 100.000 vrouwen) en Granada (10 moorden per 100.000 vrouwen).

In heel Spanje komen er gemiddeld 440 aangiftes per dag binnen van geweld tegen vrouwen. Zo meldt het waarnemingscentrum van de rechterlijke macht. Vorig jaar ontvingen Spaanse rechtbanken 162.848 aangiftes, 8 procent meer dan het eerste jaar van de pandemie. Tot op heden zijn er dit jaar 87.508 aangiftes ontvangen door Spaanse rechtbanken.

Schorsen bezoekregeling tussen daders en hun kinderen

In 2021 hebben rechtbanken meer dan 60.000 strafrechtelijke uitspraken gedaan tegenover daders. In bijna 24.000 gevallen gaan het om een straatverbod en in bijna 17.000 gevallen gaat het om maatregelen van civielrechtelijke aard. Bij deze laatste springt het aantal schorsingen van bezoekregelingen tussen de veroordeelden en hun kinderen eruit; van 847 naar dit jaar 2.008 schorsingen in slechts 1 jaar tijd.

Deze toename is te wijten aan een wetswijziging ter bescherming van kinderen en adolescenten bij geweld die per juni 2021 in werking trad. Binnen deze wet dient vaker het opschorten van een bezoekregeling met kinderen in overweging genomen te worden wanneer de dader schuldig is bevonden aan huiselijk geweld tegen hun (voormalige) partner.

Dit vind je misschien ook leuk