Spanje staat voor ‘verzengende zomer’ te midden van aanhoudende droogte

door Else BeekmanElse Beekman
verzengende zomer

Al viel in de eerste helft van 2024 in grote delen van Spanje 6% meer regen dan normaal, dat wil niet zeggen dat de aanhoudende droogte daarmee is opgelost. Met de verwachting dat Spanje een ‘verzengende’ zomer tegemoet treedt met temperaturen die 2 graden hoger liggen dan normaal staan de seinen zeker niet op groen.

De komende herfst zal cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van de zorgelijke droogte met name in het zuiden en westen van het land. De waterreserves in Murcia, Andalusië en Valencia zijn er het slechtst aan toe, met respectievelijk 24,32%, 39,27% en 39,93% van de waterreserves gevuld. De provincie Almería in Andalusië spant de kroon: daar is slechts 8% van de waterreserves over. En dan moet een extra hete zomer nog beginnen.

Onregelmatige regenval en aanhoudende droogte

De zomer laat dit jaarr iets langer op zich wachten dan normaal. Juni 2024 was de eerste relatief koude maand sinds april 2022. De gemiddelde temperatuur was 19,9%. Dat is iets lager dan het normale gemiddelde in juni van 20,1%. Juni bracht ook meer dan dubbel zoveel neerslag als verwacht. Daarmee werd het de vijfde natste juni van de 21e eeuw. Toch bleef de regenval ongelijk verdeeld over het land. Terwijl het westen en centrum van Spanje meer regen kregen dan gebruikelijk, bleven het Middellandse Zeegebied en de eilanden droog.

Langdurige droogte in veel regio’s

Catalonië en Andalusië zijn dit jaar het zwaarst getroffen door de droogte. Beide regio’s hebben al in januari maatregelen genomen om watergebruik te beperken. Hoewel maart tijdelijk verlichting bracht met 120 liter regen per vierkante meter, blijft de droogte op lange termijn een probleem. Toch werden in beide regio’s de waterbeperkingen versoepeld, deels met het oog op het zo belangrijke toerisme. Desondanks toont het gestandaardiseerde neerslagindexcijfer aan dat Spanje sinds 2021 te maken heeft met een aanzienlijke daling in neerslag.

Regionale verschillen in droogte

De droogtesituatie verschilt per regio. De Atlantische stroomgebieden in het noordwesten van het land zijn nu vrij van droogte op jaarbasis. Toch kampen deze nog steeds met langdurige droogte door eerdere tekorten. De situatie in het stroomgebied van de Guadalquivir is bijzonder zorgwekkend. Ondanks hogere regenval in februari en maart, toont juni een daling van enkele tienden ten opzichte van 2023. Aan de Middellandse Zeezijde blijft de droogte zowel op korte als lange termijn aanhouden, behalve in het stroomgebied van de rivier de Ebro. Ook het noorden blijft niet gespaard, hoewel de noordelijke stroomgebieden technisch gezien buiten de droogte vallen.

‘Verzengende zomer’

Nu de zomermaanden zijn aangebroken, voorspelt de AEMET een “verzengende zomer” met temperaturen die tot 2 graden hoger kunnen zijn dan normaal. Dit zou de droogte-indicatoren verder negatief kunnen beïnvloeden. De komende herfst zal bepalend zijn voor hoe de droogte zich in Spanje zal ontwikkelen. Hoewel droogte gebruikelijk is in het Spaanse klimaat, breken de huidige duur en intensiteit van de droogte records, vooral in het zuiden en Catalonië.