Spanje verhoogt btw op toeristische verhuur

door admin
btw op toeristische verhuur

De Spaanse regering heeft een fiscaal pakket aangekondigd met onder meer een btw-verhoging voor woningen voor toeristische verhuur (VUT) naar 21%. Dit voorstel is onderdeel van een breder akkoord tussen coalitiepartners PSOE en Sumar. Die willen de woningmarkt hervormen en sociale ongelijkheid aanpakken.

Met de btw-verhoging hoopt het kabinet de aantrekkelijkheid van toeristische verhuur te verminderen en daarmee meer woningen beschikbaar te maken voor langdurige huur. De druk op de woningmarkt, vooral in toeristische steden zoals Barcelona en Madrid, is een urgent probleem. Het kabinet stelt dat de maatregel “de rentabiliteit van toeristische huurwoningen zal beperken” en zo zal bijdragen aan een betere beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen.

Hoscbec: maak onderscheid tussen VUT en toeristenappartementen (AT)

De Valenciaanse hotelbrancheorganisatie Hosbec pleit wel voor het invoeren van btw op woningen voor toeristisch gebruik (VUT) , maar benadrukt dat dit niet moet gelden voor toeristenappartementen (AT). Die hebben namelijk een verlaagd tarief en bieden hotelachtige diensten aan. Momenteel zijn VUT’s vrijgesteld van btw, tenzij er sprake is van verhuur zonder hoteldiensten, waarvoor overdrachtsbelasting geldt. Toeristenappartementen betalen al een verlaagd btw-tarief van 10% en dat is volgens Hosbec essentieel voor de concurrentiepositie en werkgelegenheid in de sector. Een verhoging zou volgens studies leiden tot banenverlies en zelfs sluitingen van bedrijven. Hosbec wil met deze maatregel de lasten gelijk verdelen binnen de toerismesector.

Cehat waarschuwt voor gevolgen btw-verhoging op VUT

De Spaanse hotelorganisatie Cehat waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van een btw-verhoging naar 21% op woningen voor toeristisch gebruik (VUT) en pleit voor een duidelijk onderscheid met toeristische appartementen (AT). Volgens Cehat dreigt begripsverwarring die niet alleen oneerlijk is, maar ook een negatieve impact kan hebben op werkgelegenheid en concurrentie in de toerismesector. Cehat benadrukt dat toeristische appartementen en aparthotels al jaren een verlaagd btw-tarief betalen, net als hotels, campings en pensions, en voldoen aan strikte regelgeving. Deze accommodaties vallen onder de categorie “gereguleerd toerisme” en mogen niet worden verward met VUT’s, die vaak opereren zonder fiscale of juridische verplichtingen.

De organisatie verwijst naar Europese studies die aantonen dat een btw-verhoging in de hotelsector kan leiden tot banenverlies. Tot wel 60% van de bedrijven zou personeel moeten ontslaan, en 15% zou mogelijk moeten sluiten. Cehat ondersteunt de oproep om belasting te heffen op niet-gereguleerde verhuur, maar benadrukt dat gereguleerde accommodaties, zoals toeristische appartementen, niet onder deze verhoging mogen vallen.

Begripsverwarring

Beide organisaties waarschuwen dus voor de begripsverwarring tussen VUT’s en AT’s die het verlaagde tarief in gevaar kan brengen. De organisatie roept op tot duidelijke regelgeving en benadrukt dat woningen voor toeristisch gebruik hun verantwoordelijkheid moeten nemen door onder andere een eerlijke fiscale bijdrage te leveren.

In Spanje zijn er naast de Viviendas de Uso Turístico (VUT) verschillende soorten en categorieën van toeristische accommodaties. Hieronder een overzicht van de belangrijkste:

  1. Apartamentos turísticos (toeristische appartementen): gelegen in gebouwen die uitsluitend of grotendeels voor toeristisch gebruik zijn ingericht. Ze zijn qua voorzieningen vergelijkbaar met hotels.
  2. Casa rurales (landelijke accommodaties): Landhuizen of boerderijen die zijn aangepast voor toeristisch gebruik. Vaak liggen ze in natuurlijke of landelijke gebieden met focus op plattelandstoerisme, rust en natuurbeleving.
  3. Hostales/pensiones: Eenvoudige accommodaties, vaak familiebedrijven, met minder faciliteiten dan hotels en gelegen in stedelijke of toeristische gebieden met basale diensten.
  4. Hotels Rurales (landelijke hotels): Kleinschalige hotels in landelijke gebieden die de voorzieningen van een hotel combineren met de cahrme en rust van het platteland.
  5. Albergues (hostels): Budgetaccommodaties gericht op groepen, jongeren of pelgrims met gemeenschappelijke slaapruimtes, gedeelde badkamers en keukens
  6. Campings en glampings: Voorzieningen voor kampeerders en gericht op outdoor-recreatie, vaak met faciliteiten zoals zwembaden en sportvelden.
  7. Bed & Breakfasts: Kleinschalige accommodaties die kamers in particuliere woningen aanbieden, vaak inclusief ontbijt. Ze hebben vaak. een persoonlijke aanpak met een huiselijke sfeer.
  8. Alojamientos singulares (unieke accommodaties): Bijzondere verblijven zoals grotwoningen, boomhutten of historische gebouwen en gericht op een unieke ervaring.
  9. Cohousing voor toeristisch gebruik: Gedeelde woningen waar toeristen een kamer huren, meestal via platforms zoals Airbnb. De eigenaar woont er vaak ook maar biedt de woning tijdelijk aan.
  10. Residencias de estudiantes en gastenverblijven: Studentengebouwen of residenties die tijdelijk aan toeristen worden verhuurd buiten het academisch jaar.

Elke categorie heeft zijn eigen specifieke wettelijke eisen en belastingregels, die afhankelijk zijn van de regio in Spanje.

Lees ook: Aantal toeristische accommodaties schiet omhoog in Spanje

Dit wil je misschien ook lezen