Spanje verplicht verzekering voor baasjes van honden

door admin
Spanje verplicht verzekering voor baasjes van honden

Als je een van de 9,3 miljoen honden bezit die in Spanje zijn geregistreerd is het vanaf 29 september verplicht om een verzekering te hebben. De nieuwe dierenwelzijnswet vereist dat alle hondeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor hun viervoete

Volgens de regering zal deze verzekering naar verwachting tussen de 15 en 20 euro per hond per jaar bedragen. Op 29 september wordt artikel 30 van de wet 7/2023, van 28 maart, betreffende de bescherming van de rechten en het welzijn van dieren van kracht.

Dit artikel verplicht in de eerste plaats alle hondeneigenaren om een “cursus voor de zorg van hun dieren” te volgen. De inhoud van deze cursus wordt nog nader bepaald in een regelement dat sommige artikelen van deze nieuwe wetgeving zal reguleren. De cursus zelf is gratis. 

Daarnaast verplicht de wet alle hondeneigenaren “gedurende het hele leven van het dier” om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor schade aan derden. Deze verzekering moet ook de personen dekken die verantwoordelijk zijn voor het dier. De precieze dekkingsomvang zal eveneens worden vastgesteld in het komende reglement.

Het ministerie van Sociale Rechten en Agenda 2030 verklaart aan Infobae España dat deze aansprakelijkheidsverzekering al verplicht is in de regio’s Madrid, Baskenland en La Rioja, waar de autonome wetgeving dit al regelt. Voor de rest van het land zal de verzekering moeten worden afgesloten op het moment dat de wet van kracht wordt, namelijk op 29 september.

Misschien hond al gedekt in andere verzekering

“Het merendeel van de mensen met huisdieren heeft deze verzekering vaak al gekoppeld aan hun aansprakelijkheidsverzekering voor hun woning, maar niet altijd”, legt het ministerie uit. Met andere woorden, u heeft mogelijk al een verzekering voor uw hond zonder het te weten.

Het ministerie schat dat een dergelijke verzekering tussen de 15 en 20 euro per jaar kost, tenzij het om potentieel gevaarlijke honden gaat, waarvoor de premie hoger kan zijn. De nationale wetgeving vereiste al een verzekering voor dit soort dieren met een minimale dekking van 120.000 euro.

Boetes

Wat betreft boetes voor het niet naleven van de wet, worden eigenaren die niet aan deze verplichting voldoen geconfronteerd met lichte straffen, tenzij het reglementaire ontwikkelingsproces anders bepaalt. De boetes variëren van waarschuwingen tot financiële betalingen die kunnen oplopen tot 10.000 euro.

Lees ook: Zolang mag je je hohnd of kat in Spanje alleen laten

Dit vind je misschien ook leuk