Spanje wil voedselverspilling reduceren

door admin
Spanje wil voedselverspilling reduceren

Men richt zich op de mogelijkheid om bederfelijke voedingsmiddelen te kunnen doneren aan non-profitorganisaties en om voeding die niet meer geschikt is voor menselijke consumptie te gebruiken voor verwerking in veevoer. Frankrijk dient hierbij als voorbeeld omdat de Franse regering hieromtrent recent een wetswijziging heeft aangenomen. Hier wordt het supermarkten bij wet verboden voedingswaar weg te gooien en deze verplicht te doneren aan voedselbanken.

Verspilling 179 kilo voedsel per inwoner

Jaarlijks wordt in de Europese Unie 89 miljoen ton voedsel verspild, dat komt neer op 179 kilo per inwoner. Van alle verspilling zou 42% plaatsvinden in huishoudens, 39% tijdens de verwerking van de voedingsmiddelen en 14% in de horeca en tot slot 5% tijdens de distributie ervan. Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Spanje komt wat mate van verspilling betreft na Duitsland, Nederland, Frankrijk, Polen en Italië.

Plicht

Volgens de Spaanse minister van landbouw, Isabel García, worden op dit moment 500 huishoudens onderzocht. Zo wil men achterhalen hoeveel er wordt weggegooid over specifieke periodes. Spanjaarden werden onlangs tijdens de ‘anti-verspillingsweek’ gewezen op het probleem. De minister vindt het een plicht in de samenleving in tijden van crisis beter te zorgen voor een efficiënt gebruik van basisbenodigdheden.

Dit vind je misschien ook leuk