Spanje wordt beschouwd als een van de beste duurzame bestemmingen

door admin
Spanje wordt beschouwd als een van de beste duurzame bestemmingen

Uit het rapport, dat is opgesteld door Mastercard in samenwerking met Turespaña. blijkt dat hoe duurzamer het profiel van de reiziger is, hoe beter hij Spanje ervaart. Reizigers die Spanje als een duurzamere toeristische bestemming beschouwen dan andere, kijken daarbij naar kenmerken zoals een goed infrastructuurnetwerk of rustige plaatsen.

Sociaaleconomische factoren en milieuaspecten

Daarnaast zijn de aspecten benoemd die een reis duurzaam maken. Sociaaleconomische factoren zijn het belangrijkst, voor 78%, terwijl milieuaspecten door 65% worden genoemd.

Als sociaaleconomische factoren noemen toeristen winkelen in lokale shops (56%) en overnachten in accommodatie die ten goede komt aan de lokale bevolking (49%).  Ook belangrijk is dat de bedrijven die betrokken zijn bij de reis eerlijk omgaan met hun werknemers (44%).

Wat de milieufactoren betreft, vinden de respondenten het gebruik van hernieuwbare energie door accommodaties (57%), energie- en waterbesparing (49%) en het bezoeken van milieuvriendelijke winkels en restaurants (48%) het belangrijkst.

Aan de andere kant zijn de prijs (38%) en het gebrek aan informatie voor gebruikers (27%) de belangrijkste belemmeringen die ervoor zorgen dat reizigers uiteindelijk kiezen voor minder duurzame opties.

De directeur-generaal van Turespaña, Miguel Sanz, benadrukte dat Spanje veel beschermde gebieden heeft, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, een uitgebreid hogesnelheidsspoornetwerk en andere lokale initiatieven. Dit zijn ‘belangrijke voordelen voor het land om te worden erkend als de meest duurzame vakantiebestemming’.

General manager van Mastercard Spanje, Paloma Real, wees erop dat het onderzoek de inzet van Spanje aangeeft voor een duurzame vorm van toerisme. Daarbij is niet alleen het milieu belangrijk, maar ook andere factoren zoals steun voor de lokale bevolking.

41% van de reizigers is niet duurzaam

Het onderzoek heeft vier profielen van reizigers geïdentificeerd en ingedeeld op basis van hun mate van affiniteit met duurzaamheid. 10% van de reizigers is zeer duurzaam, 6% duurzaam, 43% is bezig zich bewust te worden en 41% is niet duurzaam.

De zeer duurzame toerist maakt duurdere reizen (33%) en langere reizen (71% meer dan een week) dan het gemiddelde en zou daarom de investering van bestemmingen in duurzaamheid kunnen rechtvaardigen.

Van de ondervraagde reizigers zou 69% akkoord gaan met een toeslag van 5% voor een duurzame vakantie en tot 72% van de meest bewuste profielen zou een toeslag tot 10% accepteren.

Driekwart van de reizigers tevreden over Spanje

Turespaña presenteerde ook de definitieve gegevens van het ‘Onderzoek naar de tevredenheid van niet-ingezeten reizigers 2022’. De belangrijkste conclusie is dat 75% van de internationale toeristen die Spanje afgelopen zomer bezochten tevreden of zeer tevreden is over de inzet voor duurzaamheid van de bestemming.

De enquête omvat tevredenheid over verschillende aspecten van sociale en ecologische duurzaamheid, zoals verzadiging en overbevolking, de impact op de lokale samenleving, het gebruik van hulpbronnen en afvalbeheer. Maar ook over bijvoorbeeld het gebruik van materialen voor meervoudig gebruik en recyclebare materialen of informatie over de ecologische voetafdruk/compensatiemogelijkheden.

Dit zijn de meest gewaardeerde aspecten

De aspecten met de hoogste waardering zijn het gebruik van hulpbronnen (71%) en de impact op de lokale samenleving (70%). Wat de meeste ontevredenheid oproept is het aspect dat te maken heeft met informatie en de mogelijkheden om de CO2-voetafdruk te compenseren. Hierover is 21% ontevreden.

Dit vind je misschien ook leuk