Huizenmarkt langs kust Spanje ontvangt grootste klappen coronacrisis

door admin
Huizenmarkt langs kust Spanje ontvangt grootste klappen coronacrisis

Deskundigen hebben dit geconcludeerd op basis van cijfers afkomstig van taxatiebedrijf Tinsa in Spanje. Langs de Middellandse Zee, de Balearen en de Canarische eilanden is de aan- en verkoop gemiddeld gezien met 4 procent gedaald. De grotere steden in Spanje lijken beter bestand tegen de impact van Covid-19; de aan- en verkoop groeit hier licht met 0,4 procent ten opzichte van maart 2020.

Huizenprijzen blijven nagenoeg stabiel

Afgelopen augustus bleven de huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande woningen nagenoeg stabiel met een stijging van 0,1 procent in vergelijking met juli 2020 en een stijging van 0,9 procent in vergelijking met een jaar geleden.

In Madrid zijn de huizen zelfs 2,8 procent duurder dan in augustus 2019, in de grotere Spaanse steden zijn de huizen gemiddeld 3 procent duurder geworden en op de Spaanse eilanden zijn de huizenprijzen gemiddeld zelfs 5,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In kleine steden en in het binnenland is een omgekeerd beeld zichtbaar; ten opzicht van vorig jaar daalden de huizenprijzen met gemiddeld 4,6 procent.

Impact coronacrisis op huizenmarkt Spanje

Deskundigen concluderen aan de hand van deze cijfers dat de coronacrisis en daaropvolgend het stilleggen van de economische activiteiten wel zeker impact hebben op de huizenmarkt in Spanje. Hoewel er enorme dalingen van huizenprijzen werden verwacht, lijkt de markt – of in ieder geval de huizenprijzen – op dit moment redelijk bestendig te zijn tegen de coronacrisis.

Volgens cijfers van het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke agenda daalde de aan- en verkoop van woningen in Spanje in de eerste helft van 2020 met ‘slechts’ 23,9 procent. Hoewel de daling vrij fors is, valt dit percentage nog mee met de daling van 33,5 procent die in het eerste half jaar van 2019 werd geregistreerd.

Dit vind je misschien ook leuk