Spectaculair Romeins badcomplex in Toledo verder onthuld

door admin
Spectaculair Romeins badcomplex in Toledo verder onthuld

Het gaat hier om de koudwaterbaden – ook bekend als frigidarium – die vorig jaar in mei werden gevonden bij opgravingen in een woongebouw aan de Calle Navarro Ledesma. Sindsdien is er gewerkt aan de fundering en een integratie van de archeologische overblijfselen met de architectuur van het gebouw zodat ze kunnen worden bezocht.

De oude Romeinse baden van Toledo speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad en nieuwe opgravingen zullen nog meer onthullen over deze belangrijke bouwwerken. Milagros Tolón, de burgemeester van de stad, prees volgens ElDiario.es onlangs het werk van het Toledo Consortium aan het project. Dit heeft tot doel de service-installaties van het Romeinse thermale complex bloot te leggen dat nog steeds onder verschillende gebouwen in het gebied ligt.

Laatste ontwikkelingen reden tot feest

Sprekend over de komende opgravingen, zei Tolón: “Het eerdere onderzoek heeft ons laten zien hoe belangrijk de Romeinse baden waren voor Toledo. We zijn daarom verheugd om nog meer te leren over deze fascinerende periode in de geschiedenis van onze stad.” Ondertussen voegde de manager van het Consortium eraan toe dat het verkenningswerk van het team al sinds 2004 aan de gang is. Sindsdien is er veel onthuld maar dat neemt niet weg dat de laatste ontwikkelingen nu reden tot feest vormen. 

De archeologische werkzaamheden hebben de totale oppervlakte van het tot nu toe gevonden thermale complex hebben uuitgebreid tot 3.000 vierkante meter. Daarin zijn schatten gevonden, zoals de dansende sater gebeeldhouwd in Grieks marmer, evenals andere delen van dit openbare kuuroord dat zij beschouwen als de ‘belangrijkste die in Spanje zijn gevonden’.

Zelfs niet in Merida”

“Zelfs niet in Mérida”, benadrukte de voor het project verantwoordelijke archeoloog Carmelo Fernandez daarin verwijzend naar het belang van het thermale complex in relatie tot de opgravingen die te zien zijn in de stad in Extremadura waarnaar vaak wordt verwezen als het ‘Rome van Spanje’. “We kunnen praten over de belangrijkste thermale overblijfselen van Romeins Hispania, zeer goed bewaard gebleven en zeer monumentaal”, benadrukte zij.

In de komende weken krijgen bezoekers van Toledo de kans om de nieuwe ontdekkingen met eigen ogen te zien. Binnenkort kondigt de gemeente aan waar en wanneer er gratis rondleidingen gegeven zullen worden.

Romeins Toledo

Toledo kwam echt tot bloei tijdens de Romeinse tijd. De Romeinen arriveerden in de 2e eeuw v.Chr. voor het eerst in het gebied en vestigden daar al snel een militair kamp. In de loop van de tijd werd Toledo een belangrijk handelscentrum, dankzij de strategische ligging aan de rivier de Taag. Dat vergemakkelijkte het transport van goederen door de hele regio.

Het uitgebreide netwerk van openbare baden waar nu aan wordt gewerkt, is een van de meest opvallende kenmerken van Romeins Toledo. Deze baden werden gebruikt voor hygiëne en ontspanning, maar ook voor sociale doeleinden.

Toledo had ook een bloeiende artistieke en culturele scene tijdens de Romeinse tijd. De stad was de thuisbasis van verschillende belangrijke schrijvers en denkers, waaronder de dichter Lucan en de filosoof Seneca. Verder stond de stad bekend om zijn schone kunsten en ambachten, zoals aardewerk en metaalbewerking.

Lees ook: Het kleinste raam ter wereld te zien in Toledo

Over het algemeen is het Romeinse verleden van Toledo een cruciaal onderdeel van de geschiedenis van Toledo. De lopende opgravingen en onderzoek helpen om een nieuw licht te werpen op deze fascinerende periode in het verleden van de stad.

Dit vind je misschien ook leuk