Spectaculaire waterhozen in Alicante en Almería

door admin
Spectaculaire waterhozen in Alicante en Almería

Brandweerlieden waren druk in onder meer de provincies Alicante en Almería vanwege de gevolgen van hevige waterhozen. In Torrevieja moesten diverse mensen uit hun auto's worden gered. Ook waren er overstromingen in woningen.

In Alicante zijn er tot veertien interventies geweest op verschillende locaties, vooral in Torrevieja. Hier waren vier acties om voertuigen met hun bestuurders en inzittenden in veiligheid te brengen en nog eens drie voor ondergelopen woningen. Dat meldden bronnen van de brandweer op dinsdagochtend. De interventies in Torrevieja werden uitgevoerd op maandag tussen 20.18 uur en ongeveer 23.00 uur. Volgens dezelfde bronnen zaten veel mensen nog in hun auto’s gezien de tijd waarin de stortregens vielen.

“De rest van de brandweeracties waren geconcentreerd in La Algueña (ook Alicante) vanwege een auto die door het water werd gesleept, in Mutxamel vanwege het losraken van de kroonlijst van een gebouw en om de openbare weg vrij te maken, in Busot vanwege een ondergelopen garage, in Guardamar del Segura om dezelfde reden. Tevens bij zonsopkomst in Alcoi en La Nucia waren overstromingen en lekkages.

Volgens bronnen van de provinciale brandweer is er alleen sprake van materiële schade aan voertuigen, openbare wegen en enkele woningen.

Almería

In de provincie Almería was er een intense stortbui in Macael en in Olula del Río. Ook trof noodweer verschillende plaatsen in de provincie Sevilla en in de Sierra de Cazorla in de provincie Jaén.

Aemet-waarschuwingen

Het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) heeft dinsdag de volgende waarschuwing geactiveerd in verschillende delen van het land:

  • Oranje alarm op de Balearen, vanwege een aanzienlijk risico op hevige regen: tot 50 liter per vierkante meter in één uur en tot 100 l/m² verzameld in 12 uur.
  • Andalusië heeft code geel (risico) in de hele gemeenschap geactiveerd vanwege regen en storm met een totale regenval van 25 liter per vierkante meter in één uur.
  • In Catalonië heeft alleen de provincie Tarragona een gele waarschuwing voor regen in hoeveelheden van 30 liter per vierkante meter in een uur op punten langs de kust, hier en daar zelfs 40 liter, en met een aanhoudend karakter.
  • Aan de oostkust heeft de regio Murcia een gele waarschuwing in gebieden in het binnenland en het noordwesten vanwege de regen tot 20 liter per uur. 
  • In de Valenciaanse Gemeenschap blijven alle provincies geel vanwege de regen in hoeveelheden van 20 tot hier en daar 40 liter per uur.
  • De autonome stad Ceuta krijgt code geel vanwege regen en stormen. Hier zal tot 25 liter in één uur tijd vallen. 
  • Code oranje (belangrijk risico) geldt voor vrijwel alle Balearische eilanden, behalve de noordoostelijke kuststrook op Mallorca, die krijgt geel. 

Lees ook: Herfst aangekomen in deel van Spanje met DANA en storm

Dit vind je misschien ook leuk