Staaltje van grove belangenverstrengeling door partij Vox in Valencia

door admin
Staaltje van grove belangenverstrengeling door partij Vox in Valencia

Dat schrijft de krant Eldiario.es. Volgens het Handelsregister heeft Sanchiz diverse functies binnen de agrarische sector. Zij behoort tot de tweede generatie van de Sanchiz Group, opgericht in 2002 door Ignacio en Vicente Sanchiz en toegewijd aan de varkenshouderijsector. Ze is ook een aandeelhouder in Becsapork SL. Deze firma beheert tientallen agrarische bedrijven in onder meer Cuenca, Albacete en Valencia. Daarnaast is ze betrokken bij het bedrijf Campos Solares Manchegos SL die zes zonneenergiebedrijven bezit. De benoeming roept vragen op over belangenverstrengeling. Vooral omdat Sanchiz nog niet is teruggetreden uit haar bedrijfsfuncties.

Sancties en controverses

Granja de Ves SL, waar Sanchiz zowel financieel en commercieel directeur is, kreeg vorig jaar een boete van 6.138 euro van de Raad van Economie van Castilla-La Mancha. Ook heeft de groep een subsidie van 230.000 euro ontvangen voordat de milieu-impactbeoordeling was goedgekeurd. Dit bedrijf wordt beschouwd als een van de “belangrijkste in de sector in Europa” en heeft zijn belangen in de duurzame energiesector gediversifieerd, vooral in de fotovoltaïsche sector. Volgens gegevens van de NGO ‘Friends of the Earth’ beheert het zakenconglomeraat macroboerderijen met zo’n 322.000 varkens, die 692.000 kubieke meter drijfmest produceren die watervoerende lagen en akkerlanden vervuilen in Spanje.

De NGO stelt het “duidelijke belangenconflict” aan de kaak en waarschuwt dat “het ernstige ecologische en sociale gevolgen zal hebben.” De milieugroep toonde eerder al aan dat de uitbreiding van de macro-varkenshouderij in Ayora, gepromoot door de Sanchiz-groep, werd gekenmerkt door ‘onregelmatigheden’. De promotor ontving namelijk ‘een subsidie ​​van 230.000 euro nog voordat de Impact Statement was goedgekeurd. Bovendien was het bedrijf al operationeel voordat het in 2022 werd gelegaliseerd.

‘Amigos de la Tierra’ bespreekt ook “de vele onregelmatigheden die tot nu toe zijn gepleegd door de zakengroep Sanchiz”, zoals de installatie van een biogasinstallatie in de macroboerderij in Albacete of de klachten van de buurt over vermeende illegale lozingen in de Pechechín-fabriek in Chinchilla.

De milieugroep wijst erop dat, zelfs als ze afstand zou doen van haar bedrijfsposities, zoals vastgelegd in Incompatibiliteitswet, “de politieke benoeming van de dochter en eigenaar van een zakenconglomeraat dat grote belangen heeft in dezelfde sector niet ethisch zou zijn.” 

Politieke reacties

Paula Espinosa, woordvoerster voor Landbouw namens Compromís, eist uitleg over deze “duidelijk ongeschikte” benoeming. De parlementariër beweert dat de zakengroep “is beschuldigd van arbeidsonregelmatigheden, het niet zo nauw nemen van dierenwelzijn en het achterhouden van informatie over zijn dumpplannen.” Ze stelt dat iemand met dergelijke conflicterende belangen niet de verantwoordelijkheid kan dragen voor een publieke functie.

Compromís wil dat minister Aguirre van Landbouw, Veeteelt en Visserij via parlementaire weg uitlegt waarom hij er bij de benoeming geen rekening mee heeft gehouden dat deze persoon nog steeds ‘op de lijst staat als directeur van een zakengroep die sancties heeft ontvangen wegens onregelmatigheden en het achterhouden van gegevens over de milieueffecten van haar activiteiten in verband met de industriële veehouderij en afvalbeheer”.

Lees ook: Spanje beperkt veestapel

Dit vind je misschien ook leuk