Stad in Valencia breekt op één dag meerdere weerrecords in Spanje en Europa

door admin
Stad in Valencia breekt op één dag meerdere weerrecords in Spanje en Europa

Het was tevens de eerste keer in maart dat deze temperatuur zo vroeg in de maand werd bereikt. Bijzonder is dat deze temperatuur op 13 maart zelfs de hoogst gemeten temperatuur was van heel Europa. Volgens de Spaanse weerdienst het Aemet werd het voor het laatst op 20 maart 2002 zo warm.

13 maart 2023 brak meerdere records in Spanje

In de historische gegevens van de luchthaven van Valencia was er slechts één dag in de geschiedenis van Spanje dat het bijna zo warm werd in maart; dat was op 25 maart 1988 met een temperatuur van 32,6 graden. De gegevens gaan terug tot 1966 toen men is begonnen met het bijhouden van deze gegevens.

Op maandag was het, naast in Xátiva, op veel plekken in de regio Valencia behoorlijk warm; ook in de steden Carcaixent – hier werd 32,5 graden gemeten – en bij de luchthaven van Valencia – met een temperatuur van 31,9 graden – werden hoge temperaturen gemeten. Op meerdere plekken kwam het kwik boven de 30 graden uit terwijl het dankzij een koeler briesje op veel plekken, zoals in de hoofdstad Valencia, rond de 25 graden bleef.

Wat doet het weer de komende dagen in Spanje?

Op dinsdag voorspelt het Aemet een aanzienlijke daling van de hoge temperaturen in de regio Valencia en eigenlijk in heel Spanje. Ook op woensdag blijft het wat koeler en zal het in het noorden en midden tussen de 13 en 18 graden blijven en richting het zuiden en langs de Spaanse kust in het oosten en zuiden zal het rond de 20 graden worden.

Ondanks de warmte in Spanje heeft het Aemet wel weerswaarschuwingen afgegeven. Voor de gehele noordkust van Spanje geldt code geel vanwege een krachtige wind langs de kust. Voor de kust van Baskenland geldt zelfs code oranje wegens harde wind en hoge golven. In het zuiden en oosten van Catalonië geldt code geel vanwege harde wind en zelfs sneeuwval in de Pyreneeën. Op Mallorca en de Costa Brava geldt tevens code geel wegens een harde wind. Op woensdag en donderdag worden er vooralsnog geen waarschuwingen afgegeven.

Op donderdag lijkt het weer een stukje warmer te gaan worden in Spanje met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Deze temperatuurstijging lijkt van korte duur en voorspelt het Aemet voor vrijdag tussen de 15 en 20 graden in heel Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk