Stakingen bij geprivatiseerde verkeerstorens in Spanje gaan door in maart

door admin
Stakingen bij geprivatiseerde verkeerstorens in Spanje gaan door in maart

De reden is het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen met de bedrijfsvereniging APCTA, waarvan de particuliere aanbieders van de geliberaliseerde luchtverkeersleidingsmarkt Saerco en Skyway deel uitmaken.

De stakingen vinden plaats tussen 16.00 en 19.00 uur plaatselijke tijd op de dinsdagen 7, 14, 21 en 29 maart. Concreet betekent het alle vluchten met aankomst of vertrek binnen de aangegeven tijdspanne en met herkomst of bestemming op de luchthavens van A Coruña, Alicante-Elche, Castellón, Cuatro Vientos, El Hierro, Fuerteventura, Ibiza, Jerez, Lanzarote, La Palma, Lleida, Murcia, Sabadell, Sevilla, Valencia en Vigo worden als getroffen beschouwd.

Kritiek op gesloten houding 

USCA en COOO bekritiseren de houding van Saerco, die niet open stond voor een overeenkomst en zelfs het oorspronkelijke voorstel heeft ingetrokken, waardoor de omstandigheden van zijn werknemers verder zijn verslechterd.

Beide vakbonden zeggen dat ze zeker geprobeerd hebben een akkoord te bereiken om de staking af te blazen, ‘vooral gezien het huidige herstel van het luchtverkeer’.  Ze stellen dat een systeem dat gebaseerd is op de inspanningen van een vermoeid personeelsbestand en voortdurende bezuinigingen op reeds geconsolideerde rechten niet kan werken’.

Voor de vakbonden USCA en CCOO is de staking de enige mogelijkheid nu om de loonsverlagingen en het precaire karakter van de sector aan de kaak te stellen.

Dit vind je misschien ook leuk