Steeds meer buitenlanders trekken naar het ‘lege Spanje’

door Else BeekmanElse Beekman
buitenlanders het lege Spanje

De heersende trend van ‘España Vacía’, de leegloop van dorpen en plattelandsgebieden in het Spaanse binnenland, lijkt langzaam te keren. Deels komt dit door de toestroom van buitenlandse werknemers die kiezen voor een goedkoper en rustiger leven buiten de grote steden. In het afgelopen jaar vestigden zich liefst 200.000 buitenlanders in landelijke gebieden om daar te werken.

Dit blijkt uit de meest recente gegevens van het ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie. Tussen januari 2024 en januari 2025 is het aantal buitenlandse werknemers in Spanje met 8,03% gestegen. Dat komt neer op een toename van 211.000 personen. Opvallend is dat deze groei nog sterker is in ‘het lege Spanje’, waar de stijging 12,36% bedraagt.

Andalusië en het noordwesten als koplopers

In de noordwestelijke regio’s is de toename zelfs nog groter en bereikt deze 14,68%. Vooral in Asturië, Galicië, Castilië en León en Cantabrië is het aantal buitenlandse werknemers flink gegroeid. In Asturië steeg het percentage met 17,95%, in Galicië met 14,73%, in Castilië en León met 13,94% en in Cantabrië met 13,78%. Deze cijfers laten zien dat steeds meer buitenlanders hun weg vinden naar regio’s die lange tijd met leegloop kampten.

Niet alleen in het noordwesten stijgt het aantal buitenlandse werknemers, ook in Andalusië is er een opvallende toename. Vooral in de provincies Jaén, waar het aantal buitenlandse werknemers met 57,24% groeide, en Córdoba, waar de stijging 21,56% bedroeg, is de groei explosief.

Toch blijven de regio’s met de meeste buitenlandse werknemers de economische grootmachten van Spanje. Catalonië telt 660.251 buitenlandse werknemers, Madrid 598.205, Andalusië 358.525 en de Valenciaanse Gemeenschap 333.248. Hoewel het relatieve groeitempo in de landelijke regio’s hoger ligt, trekken de grootste economische centra nog steeds de meeste buitenlandse werkenden aan.

Kwaliteit werkgelegenheid verbeterd

Het ministerie onder leiding van Elma Saiz benadrukt dat de kwaliteit van werkgelegenheid onder buitenlandse werknemers aanzienlijk is verbeterd. Sinds de invoering van de arbeidsmarkthervorming is er een significante toename van vaste contracten, wat bijdraagt aan meer stabiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt.

Waarom trekken buitenlanders naar het platteland?

Volgens Ramón Pradera, oprichter van de organisatie ‘Vente a vivir a un pueblo’, is de interesse in wonen en werken op het platteland enorm toegenomen. Vooral mensen uit Latijns-Amerika zien er kansen. Belangrijk voor hen is dat huizen buiten de steden goedkoper en vaak van betere kwaliteit zijn. Verder is er werkgelegenheid in sectoren als landbouw, horeca, techniek en ouderenzorg. Tot slot is het leven op het platteland rustiger, veiliger en vaak gezonder dan in de stad. Verschillende initiatieven, zoals ‘Vente a vivir a un pueblo’, spelen hierop in door immigranten en werkzoekenden actief te begeleiden naar banen en woningen op het platteland.

Holapueblo bemiddelt tussen dorpen en nieuwe bewoners

Ook Holapueblo is een dergelijk initiatief. De initiatiefnemers AlmaNatura, Redeia en Ikea versterken bestaande bedrijven in landelijke gebieden en ondersteunen tegelijkertijd mensen die ervoor kiezen om in een dorp een nieuw leven als ondernemer op te bouwen. Daarom biedt Holapueblo een geïntegreerde service die in directe verbinding met de dorpen staat. Ze brengen mensen op zoek naar een nieuw leven in contact met dorpen die op zoek zijn naar nieuwe bewoners. Tussen 2019 en 2024 hielp Holapueblo al 211 gemeenten, begeleidde 163 projecten, schreef 14.505 personen in en bemiddelde bij het tot stand komen van 169 nieuwe levens.

Lees ook: Trend verschuift: nieuwe trek van jongeren naar Spaans platteland