Stier verdronken tijdens Bous a la Mar in Spaanse badplaats Dénia

door admin
Stier verdronken tijdens Bous a la Mar in Spaanse badplaats Dénia

Op maandag 10 juli was het de derde dag van de festivals in Dénia en was het de eerste dag van het evenement ‘Bous a la Mar’, welke twee keer per dag wordt gehouden van 10 tot en met 16 juli. Bous a la Mar werd in 1993 uitgeroepen tot festival van nationaal toeristisch belang en wordt elke middag en avond gehouden. Het wordt gezien als een van de belangrijkste festiviteiten – en een van de oudste tradities – van Dénia.

Hoe werkt het stierenrennen van Bous a la Mar?

Volgens traditie komen honderden mensen samen op het plein bij de haven van Dénia. Stieren worden kort daarvoor losgelaten in enkele afgezette straten in Dénia en geleid naar het plein aan de haven van de stad.  

Het evenement lijkt in veel opzichten op het omstreden, en in sommige plekken zelfs verboden, stierenvechten. In dit geval rennen de mensen tussen de stieren door de straten richting het plein aan de haven. Eenmaal aangekomen op het plein worden stieren uitgedaagd en springen zowel mensen als enkele stieren in de zee.

Stier verdronken

Op maandagmiddag is er dan ook een stier verdronken in de zee. Ondanks het feit dat er speciaal boten worden ingezet waarbij vrijwilligers proberen te voorkomen dat de dieren sterven, is dat op maandag niet gelukt. Er zijn nog diverse reanimatiepogingen gedaan maar dit mocht niet meer baten. Vlak nadat werd vastgesteld dat het dier was overleden werd deze sessie van de Bous a la Mar gestaakt. De avondsessie ging daarna wel gewoon door.

Tijdens elke sessie belanden er wel een of meerdere stieren in het water maar in veel gevallen lukt het de vrijwilligers in de boten om hen weer veilig aan land te krijgen. Volgens een van de vrijwilligers, die al jaren meedoet aan het festival, stierf er voor het laatst een stier in 2011. Hij schat in dat nog niet eens 1 procent van de dieren komt te overlijden tijdens dit evenement.

Bous a la Mar in Dénia dierenmishandeling

Door de gemeenteraad van Dénia wordt dit evenement nog altijd gezien als een van de belangrijkste tradities van het jaarlijkse festival. Desondanks claimen dierenbeschermingsorganisaties al jaren dat dit valt onder het mishandelen van dieren. Diverse organisaties voeren al enkele jaren een juridische strijd met de gemeente.

Op zondagochtend 9 juli vond er nog een demonstratie plaats voor het gemeentehuis van Dénia. Dierenbeschermingsorganisaties beschouwen de Bous a la Mar als dierenmishandeling.

Dit vind je misschien ook leuk