Stijging Euribor maakt maandelijkse hypotheeklasten in Spanje fors hoger

door admin
Stijging Euribor maakt maandelijkse hypotheeklasten in Spanje fors hoger

Als de Euribor, als de maand juni is afgelopen, boven de 4% uitkomt, is dat voor de eerste keer sinds sinds november 2008, bijna 15 jaar geleden, het geval. En dat gaan Spaanse huishoudens voelen in hun portemonnee. Dat betekent een  stijging van hypotheeklasten in Spanje die kan oplopen tot honderden euro’s per maand.

Einde rentestijging nog niet in zicht

‘Het is heel goed mogelijk dat we op het punt staan om het plafond of maximumniveau van Euribor te bereiken en dat we over een paar maanden dalingen in de waarden van deze indicator kunnen gaan zien’ , zegt Simone Colombelli, directeur hypotheken van het Spaanse vergelijkingsportaal iAhorro. Voorlopig houdt het pad van stijgingen niet op. De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting de rente met nog eens 25 punten verhogen tijdens haar vergadering eind juli, waardoor de rente op 4,25% komt. In ieder geval komt de inflatie in de eurozone langzaam onder controle, dus er wordt niet verwacht dat de rente boven de 5% zal uitkomen, zoals in de VS 

Stijging parallel met rentetarieven ECB

De stijging van de indicator die wordt gebruikt om het merendeel van de hypotheken met variabele rente in Spanje te berekenen, loopt parallel met de stijging van de rentetarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) sinds juli vorig jaar heeft afgekondigd. Dit gebeurde in een poging om de stijging van de inflatie een halt toe te roepen. De rentestijging wordt automatisch doorgegeven aan de Euribor, en daarmee aan de berekening van de maandelijkse hypotheekaflossingen.

Rekenvoorbeelden

Met de huidige tarieven moet men, om de stijging van een lening die vorig jaar is afgesloten te berekenen, de aflossingen berekenen die aan het begin van de looptijd van de lening werden betaald, met een Euribor van 0,852% in juni 2022, en de aflossingen die zullen worden betaald met 4,001%.

In het geval van een variabele hypotheek van 150.000 euro voor 30 jaar met een Euribor + 0,99%, gaat het van een betaling van 542,65 euro naar het betalen van 804,41 euro, gebaseerd op berekeningen met de simulator van de Spaanse Hypotheek Associatie (AHE). De hypotheeknemer wordt dus geconfronteerd met een verhoging van 262 euro per maand of 3.144 euro per jaar.

Voor een hypotheek van 300.000 euro met een looptijd van 30 jaar verdubbelen de cijfers. Met dezelfde voorwaarden springt het quotum van 1.085,31 euro naar 1.608,82 euro. De stijging is 523,51 euro per maand of iets minder dan 6.300 euro per jaar.

In beide gevallen gaat het om nieuw afgesloten hypotheken. Bij hypotheken waar al jaren aflossingen zijn gedaan, zijn de verschillen minder groot. CaixaBank, de belangrijkste bank in Spanje, wees er onlangs op dat haar klanten een gemiddelde hypotheek van 67.000 euro hebben en dat de aflossingen met 90 euro per maand stijgen.

De stijging van de financieringskosten zal leiden tot minder transacties in de markt, verwacht iAhorro, aangezien de prijzen nog niet matigen. 

Dit vind je misschien ook leuk