Storm Betty brengt ‘polaire bom’ en hevige regenval in Spanje

door admin
Storm Betty brengt 'polaire bom' en hevige regenval in Spanje

Dit front wordt volgens de Britse meteorologische diensten geassocieerd met de storm Betty. In regio’s zoals Galicië, Asturië, Cantabrië, de Pyreneeën en de gebieden zuidelijker daarvan wordt een “buitengewone daling” van de temperaturen verwacht. Deze ‘polaire bom’ (Aemet) of ‘polaire trog‘ (Meteored) kan in combinatie met warm zeewater en een hoge luchtvochtigheid leiden tot hevige stormen met intense regenval, zo waarschuwt Aemet. 

Scherpe temperatuurdaling

Opmerkelijk is de scherpe temperatuurdaling in het uiterste noorden van Spanje. In steden zoals Bilbao en San Sebastián, waar de temperaturen woensdag nog 42 graden bereikten en hitterecords werden verbroken, worden vanaf vrijdag waarden tussen de 20 en 25 graden verwacht, bijna 20 graden minder. 

Het weekend belooft een verdere temperatuurdaling met kans op hevige regen en stormen, vooral aan de noorwestkust van Spanje, de Pyreneeën en Catalonië. Later op zaterdag gaat het waarschijnlijk ook regenen en onweren in delen van de regio Valencia. Temperaturen in steden zoals Bilbao en San Sebastián kunnen nog verder dalen, met voorspelde waarden van 21 en 22 graden.

Lees ook: Eerste zomer DANA met hevige regen komt naar Spanje

Zondag houdt de regen en mogelijk DANA (geïsoleerde depressie op hoge niveaus) aan in Catalonië en langs de Spaanse oostkust, maar hevige buiten worden dan ook verwacht op de Balearen. 

Hoewel de randen van storm Betty vooral het noorden en noordoosten van Spanje raken, blijft de verwachting dat in het zuiden van het land de temperaturen hoog zullen blijven. Met waarden tussen de 34-36 graden en zelfs 38-40 graden in de Guadalquivir-regio.

Blijf alert

Meteored-meteorologen adviseren extra voorzichtig te zijn, vooral in het Middellandse Zeegebied, waar de warme zeetemperaturen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van intense stormen, met als potentieel resultaat een DANA (geïsoleerd lagedrukgebied boven koud water). Ze waarschuwen dat de eerste intense stormepisodes in het Middellandse Zeegebied vaak onverwacht komen en adviseren alert te blijven, zelfs in de zomermaanden.

Dit vind je misschien ook leuk