Storm Denise brengt kou, sneeuw, regen en harde wind naar Spanje

door admin
Storm Denise brengt kou, sneeuw, regen en harde wind naar Spanje

Het Spaanse weerinstituut Aemet heeft gewaarschuwd voor windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het zuiden van Catalonië en de Balearen. Dit is een gevolg van de komst van storm Denise, die zich heeft gevormd in de Middellandse Zee en zeer harde wind, regen, sneeuwval, zeestormen en stormen op het land met zich meebrengt.

Onaangename dag in bijna heel Spanje

Denise zorgt over het algemeen voor een onaangename dag op bijna het hele schiereiland. Het grootste probleem deze dagen zal de wind zijn, volgens Ruben del Campo van Aemet. Hij legt uit dat de zeer sterke windvlagen het gevolg zijn van “het verschil in atmosferische druk tussen de anticycloon van de Azoren en een storm rond de Britse eilanden”.

Zwaarste windvlagen rond middernacht

De zwaarste windvlagen treden op van maandag tot dinsdag om middernacht. Een zeestorm ontstaat in de Balearen-archipel met golven die meer dan zeven meter hoog kunnen zijn. Denise vestigt zich in de omgeving van de Golf van Genua. In grote delen van het schiereiland zullen de windstoten een kracht hebben van meer dan 70 of 80 kilometer per uur. 

Regen in Noord- en Noordwest-Spanje

De regenval zal overvloediger en persistenter zijn in Galicië, de Cantabrische kust en de westelijke Pyreneeën. Op de Balearen en de Catalaanse kust worden laat op de dag buien en stormen verwacht die plaatselijk sterk kunnen zijn.

Aan de zuidoostkust van het schiereiland en in Melilla wordt een lichte bewolking verwacht of met tussenpozen middelhoge en hoge bewolking, en op de Canarische Eilanden worden bewolking verwacht in het noorden van de eilanden. Lichte regen wordt verwacht in La Palma en weinig bewolking in de rest.

37 gebieden getroffen door de koude storm

In Andalusië zullen hoge golven de kusten van Malaga, Almeria en Granada teisteren. Aemet waarschuwt hier voor met code oranje, aanzienlijk risico. Ook vormt harde wind in die gebieden een factor om rekening mee te houden. 

In Aragón en Teruel geldt een gele waarschuwing voor wind en in Huesca voor regen en een oranje waarschuwing voor sneeuw. Asturië krijgt code oranje voor golven, net als Cantabrië, waar ook een gele waarschuwing voor wind geldt. In Galicië zijn kustfenomenen aanleiding voor Aemet om Lugo, Pontevedra en La Coruña met de kleur oranje te waarschuwen. De laatste twee krijgen eveneens code geel vanweg regen. open ook een geel risico vanwege regen.

Voor Navarra geldt een gele waarschuwing voor regen en sneeuw in de wat hogere gebieden. Code oranje geldt voor de Baskische provincies Gipuzcoa en Vizcaya voor een belangrijk risico op hoge golven en windstoten.

De wind houdt Ávila, Burgos, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Zamora en Valladolid, in Castilla y León, op code geel. Dit fenomeen zal ook alle provincies van Castilla-La Mancha treffen, die eveneens code geel krijgen als waarschuwing.

De regio Madrid kan rekenen op harde wind, terwijl Murcia te maken krijgt met kustfenomenen, net als Barcelona en Girona in Catalonië. In Lleida is code geel van kracht vanwege sneeuw en in Tarragona geel vanwege harde wind en golven. Wind en regen leveren ook Alicante, Castellón en Valencia code geel op. 

Hetzelfde waarschuwingsniveau geldt voor de Balearen, Ibiza en Formentera voor wind en golven, en Mallorca en Menorca voor wind, regen, golven en stormen. Tenerife loopt geel risico vanwege golven.

Sneeuw, wind en sterke golven

De sneeuwgrens zal in het Cantabrisch gebergte en de centrale en Iberische systemen dalen tot 900 – 1.100 meter. In de Pyreneeën ligt de sneeuwgrens iets hoger, op 1.600 meter en oplopend tot meer dan 2.000 en dalend tot 1.100 meer met de hele dag neerslag. In de nacht van maandag op dinsdag kan er zo’n 20 centimeter sneeuw vallen in de centrale Pyreneeën.

Maximumtemperaturen

De maximumtemperaturen zullen in het zuidelijke deel van de Pyreneeën flink dalen, maar stijgen in de oostelijke Balearen, de westelijke Canarische Eilanden, de lagere Ebro en de zuidoostkust van het schiereiland. De minima dalen in het noordwesten van het land en stijgen in het oosten van de Balearen, Catalonië en de Valenciaanse Gemeenschap.

Tot zeven meter hoge golven

Aemet warschuwt dat de toestand van de zee zal verslechteren op volle zee en in kustgebieden. In Galicië en het Cantabrische gebied kunnen golven vijf tot zes meter hoog worden en maandagmiddag en dinsdagochtend oplopen tot zes of zeven meter. Dinsdag in de ochtend kunnen de golven tot zeven of acht meter reiken aan de oostelijke Cantabrische kust. Aan de Middellandse Zeekust is dat met twee tot vier meter wat lager. Op Menorca kunnen ze oplopen tot vijf meter. 

(foto ter illustratie)

Dit vind je misschien ook leuk