Het is velen een doorn in het oog: hondenpoep op straat. In de Spaanse steden en dorpen lijkt niet iedereen het zo nauw te nemen met de opruimplicht. De overheid zet nieuwe middelen in om hondenbezitters aan te pakken en kan boetes opleggen die kunnen oplopen tot 3.000 euro.
Het is allang niet vreemd meer om in Malaga een lokale agent te zien staan bij een hondendrol, terwijl iemand anders met een wattenstaafje een monster afneemt. De afgenomen poepmonsters gaan voor DNA-onderzoek naar het laboratorium. De overheid wil zo overtreders opsporen en kunnen beboeten.
Manier van aanpak hondenpoep probleem verschilt per gemeente
Malaga gebruikt het DNA-systeem om de overmatige hondenpoep op straat te bestrijden sinds 2017. Het is echter niet de enige methode om nalatige hondenbezitters op te sporen. De gemeente Torrelodones (Madrid) heeft aangekondigd een milieuagent te zullen aanstellen. De wetsdienaar moet, naast andere taken, controleren of hondeneigenaren aan hun plicht voldoen. In het Madrileense dorp Brunete werden jaren geleden zelfs hondenuitwerpselen teruggegeven aan de inwoners. Een gemeentewerker belde aan en overhandigde vriendelijk een pakketje. Daarin zat het ´cadeau´. De strijd tegen hondenpoep op straten en in parken van steden wordt steeds geavanceerder, en boetes kunnen oplopen tot 3.000 euro.
Bewustwordingscampagnes helpen, maar niet voor iedereen
In Spanje leven naar schatting meer dan 9 miljoen honden. Bewustwordingscampagnes hebben wel enig effect op het gedrag van hondenbezitters. Toch is er nog steeds geen oplossing voor het onbeschofte gedrag van inwoners die de uitwerpselen niet opruimen of de urine van hun viervoeter niet wegspoelen van gebouwen, lantaarnpalen en ander straatmeubilair. Kennelijk voelen niet alle hondenbezitters het morele appel om de openbare ruimte netjes te houden voor alle inwoners. Er wordt zelfs hondenpoep gevonden in speeltuinen, in zandbakken, en bij mensen voor de deur.
Alcalá de Henares kiest voor verplichte registratie DNA van honden
In Alcalá de Henares geldt een verplichte DNA-identificatie. Om het systeem te laten werken, is het essentieel dat alle honden zijn geïdentificeerd met hun DNA in een gemeentelijk register. Daarvoor moeten eigenaren met hun viervoeter naar de dierenarts, waar een speekselmonster wordt afgenomen voor een genetische analyse. Het proces kost 36 euro en de gemeente Alcalá heeft per inwoner 30 euro bijgedragen.
Voor de gemeente Alcalá de Henares blijkt de DNA-registratie vooralsnog een effectief instrument in de strijd tegen hondenpoep op straat. Als een dier in de DNA-bank is geregistreerd, krijgt de hond een halsband met een QR-code die de hond verplicht moet dragen. Tot nu toe hebben ongeveer 9.000 eigenaren hun hond aangemeld, 60 procent van het totaal. Inmiddels gebruiken in Spanje ongeveer 90 gemeenten de DNA-herkenningsmethode.
Veel zwerfhonden zijn niet geregistreerd
Het systeem heeft ook tot doel het dierenwelzijn te verbeteren. De dubbele controle draagt bij aan het verminderen van de grote hoeveelheid zwerfhonden. In Spanje ben je verplicht je hond te laten identificeren, hoewel het gebruikte systeem niet overal hetzelfde is. Het meest gebruikelijke is een microchip – met de contactgegevens van de verantwoordelijke persoon – maar lang niet alle honden zijn gechipt. Slechts 34 procent van de honden in opvangcentra heeft een geïmplanteerd chip, blijkt uit een onderzoek van de Affinity Foundation.
Torrelodones wil probleem hondenpoep oplossen met milieuagent
Andere gemeenten geven de voorkeur aan andere opties. Het gemeentebestuur van Torrelodones stelt een milieuagent aan. Hoewel het in het centrum nu schoon is, blijft het hondenpoepprobleem in de wijken bestaan. De gemeente is daarom ook een campagne gestart. Bewoners krijgen informatie per brief waarin wordt uitgelegd dat de boetes kunnen oplopen tot 3.000 euro.
De gemeente Denia (Alicante) hoopt haar burgers bewust te maken van het probleem door de vervangingskosten van straatmeubilair inzichtelijk te maken: een bankje kost 444 euro; een lantaarnpaal 441 euro; een afvalbak 185 euro; en een paal 72 euro. Zaragoza richt zich op het aanspreken op onbeschoft gedrag en lanceerde in 2023 een campagne met het motto ‘Wij houden van uw hond, niet van hun poep. Raap het op! In de stad wordt jaarlijks meer dan 13.000 kilo hondenpoep opgehaald, wat bijna 500.000 euro aan jaarlijkse reinigingskosten met zich meebrengt.
Het excuus dat hondenpoep goede mest is, is een valse mythe
In grote steden als Madrid, met meer dan 280.000 geregistreerde honden, of Barcelona, bestaat alleen de verplichting om hondenpoep op te rapen. Daarnaast wordt inwoners geadviseerd de urine te verdunnen “met een klein flesje water met een paar druppels azijn”. Het excuus dat hondenpoep goede mest is, is een valse mythe: “het kan zelfs giftig zijn voor planten”, waarschuwt de gemeente Madrid.
Lees ook: Verzekering voor hondeneigenaren in Spanje: waar moet je op letten?