Succesvolle Chinese modegigant Shein kopieert ontwerpen van Spaanse Zara

door admin
Succesvolle Chinese modegigant Shein kopieert ontwerpen van Spaanse Zara

De Instagramaccount @Dupesnation brengt het duidelijk in beeld: De Chinese modegigant Shein, vergelijkbaar met fast fashion modeketens als Zara en H&M, komt met tal van ontwerpen die een-op-een zijn gekopieerd van de Spaanse modeketen Zara.

De Chinese retailer laat zich niet alleen inspireren door de kledingstukken van de nieuwe collectie van de bij Inditex behorende modeketen Zara, maar maakt deze duidelijk een-op-een na. Jurken, schoenen, blouses en pantalons hebben niet alleen opvallend hetzelfde model, maar zijn zelfs gemaakt van dezelfde kleuren en patronen stof.

Shein meest winstgevende bedrijf van het moment

Vorige week onthulde de website Business of Fashion dat Shein het meest winstgevende bedrijf van het moment is geworden. De Chinese retailer zou zijn inkomen in de afgelopen drie jaar hebben verviervoudigd tot 15,7 miljard dollar aan omzet.

Dat zijn cijfers die de populariteit bevestigen van een bedrijf dat in slechts een paar jaar tijd Zara en H&M heeft weten te overtreffen. Sterker nog, Shein is momenteel meer waard dan de Spaanse en Zweedse modemerken samen. 

Investering van 1 miljard dollar

In het artikel werd ook gezegd dat de verantwoordelijken voor Shein in onderhandeling zijn om een ​​investering van 1 miljard dollar te sluiten. Dat zou betekenen dat het de derde meest waardevolle start-up ter wereld zou worden, achter ByteDance (eigenaar van TikTok) en Space X (het bedrijf van Elon Musk).

Vrijwel identieke ontwerpen 

De controverse die is ontstaan op sociale netwerken vertroebelt dit succes. Shein triomfeert daar met zijn beleid jegens influencers. Het bedrijf geeft kleding weg en influencers tonen die aan hun volgers. Alleen onthulde het Instagram-account van Dupes Nation nu de vrijwel identieke ontwerpen die bij Zara en Shein te koop zijn.

#Sheinstolemydesign

In de afgelopen weken zijn er zelfs verschillende hashtags geregistreerd, zoals #sheinstolemydesign, #zaradupe (Zara-kopie) en #zaravsshein die aantonen dat de Chinese retailer zich laat inspireren, en in buitengewone mate, door de kledingstukken van de collecties gelanceerd door de firma Inditex.

Verbluffende gelijkenis

De waarheid is dat de gelijkenis in vrijwel alle gevallen verbluffend is. Je kunt dat hier zelf checken. Soms is de stof net een beetje anders of een detail is niet hetzelfde, maar zo op het oog zijn alle kledingstukken en ook schoenen praktisch hetzelfde. Consumenten vinden dus bij Shein een goedkope versie van de galajurk die Zara minder dan twee weken geleden heeft gelanceerd en die ook in andere tinten verkrijgbaar is. 

Shein steelt ook modellen van luxe merken

Shein heeft replica’s gemaakt van een pareo-rok, verschillende modellen jurken, broeken en ook sandalen. Ook worden op @Dupesnations Shein’s versies onthuld geïnspireerd op kleding en accessoires van luxe merken zoals Valentino, Fendi, Versace of Bottega Veneta.

‘Kopiëren verkort de levertijd’ 

De Britse krant The Guardian citeert Alex Crumbie van de Ethical Consumer-groep over deze schaamteloze kopieën in de fast fashion-sector. “Deze merken repliceren vaak mode die elders te zien is en brengen die binnen een week op de markt. Het kopiëren van ontwerpen verkort de levertijd”, benadrukt hij.

Weinig bekend of Shein

In de verklaringen beweert Crumbie ook niet te weten hoe ze zo snel en goedkoop produceren. “Er is niet veel informatie over Shein. Ze zullen over de hele wereld toeleveringsketens hebben waar ze de kosten laag kunnen houden, maar waar weten we niet”, zegt hij.

Shein ontkent

Met betrekking tot deze beschuldigingen heeft een woordvoerder van Shein ontkend dat het bedrijf andere bedrijven kopieert, vooral Zara. “De leveranciers van Shein zijn verplicht om de gedragscode van het bedrijf na te leven en te certificeren dat hun producten geen inbreuk maken op het intellectuele eigendom van derden.”

Andere bedrijven van wie Shein kleding kopieert

Tegen Shein zijn inmiddels al wel juridische stappen ondernomen vanwege vermeende inbreuk op het auteursrecht, onder meer van internationale bedrijven zoals Levi Strauss, de Dr. Martens-producent AirWair International en Ralph Lauren.

Dit vind je misschien ook leuk