Syrische bendeleider gearresteerd in Spanje met 14 mede-samenzweerders

door admin
Syrische bendeleider gearresteerd in Spanje met 14 mede-samenzweerders

In een belangrijke slag tegen grensoverschrijdende misdaad heeft Europol aangekondigd dat een Syrische bendeleider en 14 andere verdachten zijn gearresteerd in Spanje.

Dit criminele netwerk was gespecialiseerd in het smokkelen van Syrische staatsburgers vanuit hun door oorlog verscheurde thuisland naar de Europese Unie, via een complexe route die Soedan, Libië en Algerije doorkruiste.

De operatie, geleid door de Spaanse Nationale Politie, kreeg cruciale steun van wetshandhavingsinstanties in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen, wat het succes ervan heeft verzekerd.

Een breed scala aan illegale activiteiten

Uit onderzoek is gebleken dat dit georganiseerde criminele netwerk, dat vermoedelijk actief is sinds 2017, zich bezighield met diverse illegale activiteiten, waaronder mensensmokkel, drugshandel en wapenhandel.

Met een gevestigde aanwezigheid in verschillende Europese en Midden-Oosterse landen bedacht de bende een ongewoon lange en kostbare route om ongeregistreerde migranten van Syrië naar de EU te vervoeren.

De uitgebreide reis begon in Syrië, waar migranten via Soedan of de Verenigde Arabische Emiraten werden geleid en uiteindelijk in Libië aankwamen. Van daaruit werden de migranten naar Algerije getransporteerd voordat ze de gevaarlijke oversteek naar Europa maakten.

Een toegangspoort tot Europa

Tijdens het laatste deel van de reis vergemakkelijkten de verdachten de illegale binnenkomst in Spanje via de westelijke Middellandse Zee, in plaats van de gebruikelijke oostelijke Middellandse Zeeroute die wordt gebruikt om Syrische onderdanen van Turkije naar Griekenland te smokkelen. Hoewel sommige migranten in Spanje bleven, was het merendeel van plan om andere landen zoals Frankrijk, België, Duitsland en Noorwegen te bereiken.

Operatie hoogtepunten

De gecoördineerde actie leverde indrukwekkende resultaten op: wetshandhavingsinstanties voerden huiszoekingen uit op 13 locaties en arresteerden 15 personen. Daarnaast werden aanzienlijke bewijsmaterialen en activa in beslag genomen, waaronder twee speedboten, zes voertuigen, elektronische apparatuur, drugs, telefoons en contant geld. Het netwerk had een uitgebreide aanwezigheid in 9 landen.

Een full-service operatie

Het criminele netwerk beheerde elk logistiek aspect van de reis, inclusief vervoer, papierwerk, vliegtickets en accommodatie. Ze boden zelfs een “VIP-service” aan, waarbij ze tegen een hoge prijs zorgden voor een transfer vanaf de aankomstplaats in Spanje en accommodatie ter plaatse.

Om het succes van hun illegale operaties te waarborgen, heeft het netwerk strenge beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd. Er werden surveillancemaatregelen genomen, zowel fysiek als via videobewaking, op clandestiene punten langs de kust waar ongeregistreerde migranten zouden aankomen.

Belangrijke rol van informatie-uitwisseling

Europol speelde een cruciale rol bij het faciliteren van de uitwisseling van cruciale informatie, het coördineren van operaties en het bieden van analytische ondersteuning. Tijdens de actieweek stuurde Europol een hoofdanalist en onderzoeksteams naar Spanje, wat resulteerde in real-time informatie-uitwisseling en het kruisrefereren van operationele gegevens met de Europol-databases, wat waardevolle aanwijzingen opleverde voor veldonderzoekers. Na de operatie bood Europol uitgebreide forensische assistentie aan de Spaanse autoriteiten bij de analyse van de nieuw verzamelde gegevens.

Informatieverrekenkantoor

Een aanzienlijk deel van de operationele analyse vond plaats binnen het kader van het Information Clearing House, dat werd opgericht om het inlichtingenlandschap met betrekking tot georganiseerde mensensmokkel vanuit herkomst- en doorvoerlanden te verbeteren. Deze uitgebreide uitwisseling van criminele inlichtingen heeft geleid tot de ontdekking van nieuwe trends en werkwijzen op het gebied van mensensmokkel.

Het delen van informatie over dergelijke trends en incidenten langs de smokkelroutes biedt nationale autoriteiten cruciale aanknopingspunten voor het onderzoeken van criminele activiteiten en het enorme geografische bereik van deze criminele netwerken.

Dit vind je misschien ook leuk