Tanken in Spanje weer stuk goedkoper, prijzen ver onder Europese gemiddelde

door admin
Tanken in Spanje weer stuk goedkoper, prijzen ver onder Europese gemiddelde

Twee weken lang bleven de brandstofprijzen stabiel, maar nu hebben de brandstofprijzen hun dalende trend hervat. De prijs van diesel is de afgelopen week met 1,32% gedaald tot het laagste niveau sinds de Russische inval in Oekraïne eind februari vorig jaar. Benzine heeft de afgelopen dagen de op één na grootste daling tot nu toe dit jaar meegemaakt. 

Een liter super 95 kostte de afgelopen week 1,635 euro, terwijl diesel 1,571 euro kostte, volgens gegevens die donderdag zijn gepubliceerd in het Oliebulletin van de Europese Unie. Beide cijfers betekenen een daling ten opzichte van de prijs van de voorgaande week, toen een liter diesel 1,592 euro kostte en de prijs van een liter benzine met 1,636 euro net iets hoger lag dan nu. De daling is sterker voor diesel en het verschil tussen de diesel- en benzineprijs is weer groter geworden. 

Gemiddelde van 11.400 tankstations

Donderdag zijn gegevens gepubliceerd die de gemiddelde prijs aangeven die tussen 14 en 20 maart bij meer dan 11.400 Spaanse tankstations werd genoteerd. Tanken van een gemiddelde tank van 50 liter diesel kost nu 78,55 euro, voor benzine is dat 81,75 euro. Voor een tank van 60 liter moet aan de pomp respectievelijk 94,26 en 98,1 euro worden betaald, in alle gevallen onder de 100 euro.

De dieselprijs is dit jaar met meer dan 5% gedaald ten opzichte van het niveau van eind vorig jaar, zelfs met de korting van 20 cent per liter brandstof die nog steeds van kracht is. De prijs uit het laatste oliebulletin is de  laagste sinds de week van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne – in februari 2022 – meer dan een jaar geleden. Toen was de prijs nog 1,496 euro. Een liter benzine kostte 1,608 euro, ook goedkoper dan nu.

Sancties tegen Rusland

Hoewel gematigder, is de daling van de benzineprijzen de tweede meest uitgesproken tot nu toe in 2023. Alleen half februari was  de wekelijkse daling van 1,33% hoger. Dat was net na de inwerkingtreding van het veto op Russische olieproducten. Deskundigen hadden verwacht dat de sanctie tegen Rusland een algemene stijging van de brandstofprijzen – vooral van diesel – teweeg zou brengen. De sterkere daling van de dieselprijs in vergelijking met die van benzine komt door het aanleggen van voorraden uit vrees voor mogelijke tekorten.

Ruim onder Europees gemiddelde

De in Spanje genoteerde prijzen liggen ver van het gemiddelde in de Europese Unie, dat 1,669 euro per liter bedraagt voor diesel en 1,711 euro per liter voor benzine. In de eurozone bedraagt het gemiddelde 1,700 euro per liter voor diesel en 1,763 euro per liter voor super 95. In Frankrijk, Duitsland en Italië liggen de prijzen nog hoger, met schommelingen tussen 1,704 en 1,818 euro voor diesel en tussen 1,796 en 1,912 voor benzine.

Dit vind je misschien ook leuk