"Terroristische" brandstichtingsgolf zet het groene Spanje in brand

door admin
"Terroristische" brandstichtingsgolf zet het groene Spanje in brand

Volgens de president van Asturië, Adrián Barbón, is 99 procent van de branden aangestoken. Hij spreekt op Twitter over een “terroristische” brandstichtingsgolf in zijn regio. De 116 branden woeden in 35 gemeenten.

Een van de branden nadert de stad Oviedo. Deze woedt op de berg Naranco op verschillende plekken. De brand is zichtbaar vanuit een groot deel van de stad aan de voet van de berg waar de wijk Ciudad Naranco ligt. De vlammen hebben een deel van de berg van halverwege de hoogte tot de top verwoest.

Wegen afgesloten

Donderdagavond zijn communicatieonderbrekingen afgekondigd en deze blijven vrijdag van kracht. In de gemeente Valdés blijft op de snelweg A-8 het verkeer onderbroken, behalve voor hulpdiensten tussen kilometerpunten 441 en 444 in Cadavedo, de N-634 in Trevías, de N-632 in Ballota, de AS-351 van Almuña naar de stad Merás en de AS-219 in Naraval (Tineo). Ook het treinverkeer blijft afgesloten ter hoogte van Cadavedo.

Een andere sectie van de Militaire Noodeenheid met 50 troepen en 20 voertuigen zal vrijdag deelnemen aan het bluswerk. Deze voegt zich bij de 95 militairen en 40 luchteenheden die al in de regio aan het werk zijn. Daarnaast komt er nog een BRIF uit Tabuyo in León en de twee MITECO watervliegtuigen.

Bewoners geëvacueerd

In de Asturische gemeenten Valdés, Villayón en Tineo zijn in totaal 174 mensen uit 39 huizen geëvacueerd. Veel van de branden zijn nog klein in hoger gelegen gebieden waar ze geen gevaar vormen, maar andere hebben al geleid tot de evacuatie van tientallen mensen en de vlammen hebben enkele huizen, hutten en graanschuren in afgelegen gebieden bereikt.

Bekijk ook: Bosbrand in Oost-Spanje: harde wind vormt na een week opnieuw risico 

De blusoperatie is versterkt tot meer dan 600 troepen, die hulp hebben van tientallen landvoertuigen, twee watervliegtuigen en vijf helikopters. Gezien de ernst van de situatie heeft de president van het vorstendom, Adrián Barbón, gisteren besloten een reis naar Cebreros (Ávila) op te schorten om deel te nemen aan een ontmoeting met zijn tegenhanger uit Castilla y León, Alfonso Fernández Mañueco.

99 procent van de branden aangestoken

Barbón bevestigde gisteravond dat de meeste branden – “99%” – aangestoken zijn en hij verzekerde zelfs dat er al “vermeende verdachten” zijn van het veroorzaken van de branden. Hij voegde eraan toe dat er krachtig opgetreden zal worden, zodat de verantwoordelijken zullen worden geconfronteerd met het “volle gewicht van de wet”. Want “wie een berg in brand steekt, is een crimineel, een delinquent”.

Vrijdag sprak de Asturische president op zijn Twitter-account over “echte terroristen” die “levens, dorpen en steden in gevaar brengen”.
Barbón legde gisteren zelf met een grafiek de golf van branden uit die, hoewel ze voornamelijk geconcentreerd zijn in Asturië, ook Cantabrië heeft bereikt. “De situatie zodat we een idee krijgen van wat we meemaken. Asturië en Cantabrië in brand gestoken. Ik herhaal: zij, degenen die de brand hebben aangestoken, zijn verantwoordelijk. Het zijn BRANDTERRORISTEN”, stond er.

Bosbranden in Cantabrië

Deze vrijdag eindigt maart met 38 actieve bosbranden in de regio Cantabrië. Het trieste saldo van de hele maand is 330 geregistreerde branden in de bergen van de autonome gemeenschap. Volgens de regionale regering zijn die allemaal opzettelijk aangestoken.

Sinds donderdagavond 20 nieuwe branden

Volgens de gegevens die deze vrijdag vroeg door de Cantabrische regering zijn verstrekt, zijn er sinds 19.00 uur gisteren 20 nieuwe branden geregistreerd.  De actieve branden worden vooral geregistreerd in het Pas en Saja-Besaya-gebied. Ook woekert de brand voort die gisteren begon in de Cantabrische gemeente Tresviso in het nationale park Picos de Europa.

Naast Tresviso zijn de gemeenten waar deze vrijdag bosbranden zijn: Camaleño, Cabuerniga (5), Anievas, Tudanca, Saro, Selaya, Los Tojos (7), Molledo (3), Cabezon de la Sal (2), Vega de Pas (2), San Pedro Romeral, Luena, Anievas, Soba (2), Santiurde Toranzo, Tresviso, Ruente, Arredondo, San Roque, Alfoz de Lloredo en het Gemenebest Saja-Nansa.

Bekijk ook: Bosbranden in Spanje verwoesten drie keer zoveel hectares als vorig jaar

Dit vind je misschien ook leuk