Teveel aan wilde zwijnen eten meloenoogsten op in Valencia

door admin
Teveel aan wilde zwijnen eten meloenoogsten op in Valencia

De Vereniging van Valenciaanse Boeren (Ava-Asaja) stelt dat deze “plaag” de velden vernielt, irrigatiesystemen beschadigt en aanzienlijke economische verliezen veroorzaakt. Watermeloenen en meloenen zijn voor wilde zwijnen een ware lekkernij vanwege hun hoge watergehalte. Deze gewassen worden dan ook het zwaarst getroffen. De productie is inmiddels gehalveerd van de verwachte 15 miljoen kilo naar slechts 7 miljoen kilo.

En schaarste aan producten leidt tot aanzienlijke prijsstijgingen. De kostprijs voor de boeren is gestegen van 0,10 euro per kilo naar 1 euro. De vereniging van boeren in Valencia Ava-Asaja geeft aan dat de totale verliezen als gevolg van schade door fauna, waaronder wilde zwijnen, konijnen en gieren, al op meer dan 40 miljoen euro worden geschat.

Maatregelen nodig tegen overpopulaitie

Daarom roept de vereniging overheidsinstanties op om gezamenlijk maatregelen te nemen om de overpopulatie van wilde dieren te verminderen en een evenwicht te creëren tussen milieubescherming en menselijke activiteiten. De boeren zien graag positieve maatregelen die snel en effectief zijn en niemand schaden. Ze denken aan het toestaan van de jacht op wilde zwijnen. 

Lees ook: Wild zwijn verrast strandgangers aan de Costa del Sol

Carles Peris, de algemeen secretaris van vakbond La Unió, wijst ook op de zorgwekkende situatie waarin de inwoners van Valencia zich bevinden. Hij geeft aan dat de schade door wilde zwijnen samenvalt met het begin van het meloenseizoen. “We stonden op het punt om te beginnen met oogsten en van de ene op de andere dag hebben ze alles opgegeten. We hadden al tekorten, dus de verliezen zijn nog groter”, betreurt hij.

Risico voor bevolking

Peris voegt eraan toe dat de plaag niet alleen de boeren treft: “Ze hebben steeds meer moeite om voedse te vinden in de bossen, waardoor ze naar de stedelijke gebieden trekken. Dat kan tot “ernstige ongevallen” onder de inwoners leiden. 

De organisaties doen een beroep op de overheden. Ze vinden dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het compenseren van de economische gevolgen van zowel de reeds veroorzaakte schade als het proces van van “plaagbeheersing”. Mocht de overheid niet handelen, dan eist men een schadevergoedingsconsortium voor boeren, zodat de verliezen in elk geval gedeeltelijk kunnen worden vergoed. 

Lees ook: Een wild zwijn in Spanje heeft een 79-jarige vrouw verwond

 

Dit vind je misschien ook leuk